Partener consacrat al Jocurilor Olimpice, General Electric (GE) asigura, in acest an, pentru satul olimpic de la Londra, unde se vor desfasura, peste 1 luna JO 2012, solutii tehnologice sustenabile in domeniul energiei, iluminatului si sanatatii.
Printre acestea se numara si “benzinariile electrice”, marca GE Energy, unde-si vor face plinul cele 200 de masini electrice ce vor asigura transportul in incinta satului olimpic londonez, statii eco de tratare a apei sau solutii smart grid, din care fac parte contoarele inteligente.
200 de masini electrice BMW, alimentate de GE
“Numarul statiilor electrice GE va fi suficient de mare pentru a asigura fluenta in alimentarea celor 200 de masini electrice. Dupa terminarea JO 2012 acestea vor ramane in continuare in folosinta londonezilor, la fel ca si instalatiile de racire sau cele termice, furnizate JO 2012 de catre GE Energy”, a declarat, pentru Green Report, Carmen Neagu GE Energy Regional Executive for South East Europe.
General Electric este furnizorul exclusiv al unei game largi de produse si servicii novatoare pentru Jocurilor Olimpice si colaboreaza i cu tarile, orasele si comitetele organizatoare pentru a oferi solutii de infrastructura in locatiile Jocurilor Olimpice, inclusiv solutii energetice, de iluminat, de tratare a apei si transport.
Statii de tratare a apei, fara chimicale
“In ceea ce priveste statiile de tratare a apei, instalate de GE in satul olimpic de la Londra, acestea dispun de o tehnologie deosebit de performanta, ecologica, fara chimicale, actionata prin procedee mecanice, capabila sa detecteze cei mai mici virusi”, a mai spus Carmen Neagu, in cadrul unei mese rotunde organizate de GE Romania.
Sistemele de cogenerare Jenbacher asigura energia
Sistemele de cogenerare Jenbacher de la GE Energy vor asigura energia in centrele inovatoare din Parcul Olimpic Londra 2012. Sistemele sunt certificate ecomagination si asigura energia pe baza de gaze naturale si biomasa.
Centrele vor furniza sisteme fiabile si eficiente de producere a energiei electrice, termice si de racire pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice care vor avea loc la Londra, in 2012, precum si pentru noile cladiri si comunitati care se vor dezvolta dupa 2012. Proiectul, cu o capacitate de 10 megawati (MW), va alimenta cu energie aproximativ 10.000 de locuinte.
GE, prezenta in Romania din 1984
GE este o companie globala cu activitati in sectorul infrastructurii, al serviciilor si produce de la motoare de aeronave pana la echipamente medicale si programe de televiziune. GE este prezenta in peste 100 de tari, inclusiv in Romania. Gigantul american a intrat pe piata romaneasca in 1984 cu divizia de echipamente energetice. primul proiect semnificativ al GE in Romania a fost livrarea de turbogenertaoare pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda.
Cele mai mari parcuri eoliene locale pentru care GE Energy a furnizat tehnologie sunt Fantanele-Cogealac, Silistea, Galbiori, Mireasa si Baia.
Proiectul eolian de la Fantanele-Cogealac de 600 MW, dezvoltat de CEZ, este cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa si este in curs de dezvolatre in sud-estul tarii noastre utilizand echipamente GE. turbinele 2,5 xl selectate pentru proiect reprezinta cea mai performanta tehnologie GE privind eficienta, fiabilitatea si capacitatea de conectare la retea.
GE Energy construieste si una dintre cele mai mari centrale termoelectrice pe gaz (860 MW) din regiune, la rafinaria Petrom, Brazi, de langa Ploiesti. proiectul include 2 turbine pe gaz Frame 9FB, o turbina pe abur GE D 11, 3 generatoare cu racire pe baza de hidrogen, 2 cazane de abur si un sistem integrat de control Mark Vle. Turbina pe gaz frame 9 FB este cea mai noua componenta a portofoliului de produse GE din clasa tehnologica F.