Sonda spatiala ruseasca Phobos-Grunt se va prabusi duminica pe Pamant

Sonda spatiala ruseasca Phobos-Grunt care s-a defectat inainte de a porni la drum spre Marte se va prabusi pe Pamant duminica. Phobos-Grunt a fost lansata de agentia spatiala ruseasca Roscosmos. Ar fi trebuit sa aterizeze pe Phobos, una dintre lunile lui Marte, de unde ar fi cules mostre de sol, testat atmosfera si ar fi cautat semne de viata apoi s-ar fi intors pe Pamant. Are la bord o capsula cu micro-organisme, care ar fi aratat cum se comporta acestea in cazul calatoriilor spatiale de lunga durata, relateaza Telegraph.co.uk.

Sonda de 13 tone a decolat cu bine in noiembrie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la bordul unei rachete Zenit. Insa de aici lucrurile s-au inrautatit. Cele cateva rachete, care ar fi trebuit sa aduca sonda pe cursul stabilit, s-au defectat, iar sonda a ramas pe orbita joasa a Pamantului. Specialistii rusi au incercat din rasputeri sa restabileasca legatura cu naveta, dar fara succes. Iar acum, aceasta se indreapta spre Pamant.

Se presupune ca problemele ar fi aparut din cauza unor componente uzate utilizate la constructia sondei, care a inceput in 1999. Dar seful Roscomos a acuzat recent un sabotaj. „Nici pana acum nu stim de ce nu a pornit unitatea de propulsie de la bordul Phobos-Grunt. Nu vreau sa fac acuzatii, dar in prezent exista echipament puternic care poate influenta navetele spatiale, iar posibilitatea ca ele sa fi fost utilizate nu ar trebui ignorata”, a declarat Vladimir Popovkin pentru publicatia Izvestia.

Sonda va reintra in atmosfera pamantului in dupa amiaza de duminica. Conform traiectoriei actuale, ea va ajunge la 51.4 grade nord sau sud de Ecuator, undeva intre sudul Watford si nordul Insulelor Falkland Islands. Totusi, cercetatorii cred ca se va prabusi undeva in ocean.

Sonda va incepe sa se dezintegreze la aproximativ 80 de kilometri de Pamant. In mod normal, la o astfel de prabusire, mai putin de 10-40% din materiale supravietuieste contactului cu atmosfera. Dar in cazul Phobos-Grunt este posibil sa fie mai putin de atat, din cauza cantitatii mari de combustibil neutilizat de la bordul ei, care va arde.

Pana la 30 de mici resturi, cantarind aproximativ 200 kg, ar putea ajunge pe Pamant, sustin cercetatorii.

Foto: EPA

Florin Tulbure

Citeste si:

O sonda spatiala defecta s-ar putea prabusi pe Pamant. Rusii incearca sa o trimita spre Marte

Pericol de contaminare radioactiva: Sonda Phobos-Grunt se va prabusi pe Pamant in ianuarie

Agentia Spatiala Europeana a stabilit contactul cu sonda ruseasca blocata pe orbita Pamantului

Rusia inca mai spera sa recapete controlul asupra sondei spatiale blocate pe orbita Pamantului

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri