SINTEZA AFP. Cursa contra cronomentru in Japonia pentru reducerea riscului nuclear

Autoritatile nipone au luptat astazi prin toate mijloacele pentru a determina racirea reactoarele centralei nucleare Fukushima, insa ingrijorarea si pesimismul s-au raspandit in intreaga lume, iar un numar mare de cetateni strani au decis sa paraseasca Japonia.

Tunuri de apa de mare presiune, camioane de pompieri si elicoptere incarcate cu apa din mare au aruncat incontinuu apa pentru a raci reactoarele de la Fukushima, in special reactorul 2.

La sase zile dupa cel mai mare cutremur inregistrat in Japonia, urmat de un urias tsunami, numarul deceselor confirmate a depasit cifra de 5.000. Cautarile continua, in ciuda frigului si ninsorii, pentru gasirea miilor de disparuti.

Autoritatile trebuie sa faca fata si situatiei umanitare din ce in ce mai disperate in randul celor 500.000 de sinistrati care se confrunta cu penuria de apa potabila si alimente, in ciuda mobilizarii a peste 80.000 de soldati, politisti si echipe de salvare in nord-estul devastat de cutremur.

Insa criza nucleara, cea mai mare dupa cea de la Cernobil, din 1986, este cea care provoaca cele mai mari nelinisti.

Cosmarul de la Reactorul 4

Pentru prima oara, patru elicoptere japoneze au inceput sa arunce cu tone de apa asupra reactoarelor cele mai afectate, in special reactorul 3. Cinci camioane cisterna speciale ale armatei au intrat in actiune in cursul serii.

Obiectivul a fost in principal acela de a reumple rezervorul de combustibil uzat, care a fost partial distrus de o explozie si de incendii.

Autoritatile nipone nu pot inca sa determine daca operatiunea a permis umplerea rezervorului. ”Tinem sub atenta observatie toate datele pe care le putem obtine”, a indicat sec un purtator de cuvant al guvernului.

Expertii straini sunt nelinistiti si de rezervorul de dezactivare a reactorului 4, care era aproape golit, ceea ce ar avea ca efect provocarea unor niveluri extrem de ridicate ale radiatiilor, potrivit presedintelui Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC), Gregory Jackzo.

Fuziunea acestui combustibil ar putea antrena emisii de particule radioactive la fel de mari ca in cazul catastrofei de la Cernobil, estimeaza expertii.

Compania de electricitate nipona TEPCO incerca sa restabileasca cat mai rapid alimentarea cu electricitate a centralei, ceea ce ”ar permite reactivarea pompelor care racesc reactoarele si umplu rezervoarele”.

Institutul francez pentru radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN) estima ieri ca ”urmatoarele 48 de ore sunt cruciale”.

Presedintele american Barack Obama a propus guvernului de la Tokyo trimiterea unor experti in energie nucleara. Si Franta a lasat o ”oferta de cooperare masiva”, punand la dispozitie pompe, dispozitive robotizate si masuri de radioprotectie.

Panica in lume, calm si disciplina in Japonia

In fata pericolului unui accident nuclear major, majoritatea ambasadelor au recomandat cetatenilor lor sa se indeparteze de regiunea de risc si sa se indrepte catre sud, in regiunea Osaka, sau chiar sa paraseasca Japonia.

China a cerut Japoniei sa furnizeze informatii ”oportune si precise” pentru a calma opinia publica, ingrijorata de producerea unui eventual nor radioactiv.

Pentru moment, autoritatile nipone au stabilit un perimetru de securitate de 30 de kilometri in jurul centralei. Din motive de precautie, 10.000 de persoane din prefectura Fukushima au fost supuse testelor de radioactivitate, in 26 de centre de examinare.

In vreme ce vantul panicii bate prin alte tari, populatia japoneza, in special din Tokyo, ramane uimitor de calma si disciplinata, in asteptarea unor noi instructiuni de la guvern.
 

spot_img

Ultimele știri