Sectorul eolian isi injumatateste ritmul de crestere

Sectorul eolian isi reduce ritmul de crestere preconizat pentru 2013, principala cauza fiind Legea energiei si gazelor care interzice incheierea de contracte bilaterale, a declarat, pentru Green Report, Ionel David, public affairs manager al Asociatiei Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

“Estimarile initiale pentru 2013 prevedeau o crestere a capacitatii deja instalate cu inca 1.500 MW insa, din cauza restrictiilor impuse de Legea energiei , producatorii nu mai pot incheia contracte bilaterale pentru furnizarea energiei, numarul de MW care ar putea fi instalati a scazut la 800”, a spus David.

Limitarile impuse de lege ingreuneaza accesul la finantare al celor care vor sa investeasca in noi capacitate eoliene.

“Bancile nu acorda finantarile necesare daca nu este prezentat un contract bilateral deoarece lipsa acestuia impiedica realizarea unui business plan solid. Incercam ca prin discutiile pe care le avem atat cu autoritatile romane, dar si cu reprezentantii institutiilor internationale – Banca Mondiala, Comisia Europeana, Fondul Monetar Internationla – sa obtinem o derogare pentru producatorii privati. In alte tari europene incheierea de contracte bilaterale este permisa”, a explicat reprezentantul RWEA.

Parcul Iberdrola de la Cogealac,
cea mai importanta lucrare din 2013

Parcul eolian al Iberdrola de la Cogealac, judetul Constanta, va fi cea mai mare lucrare de anul viitor. Puterea instalata a acestuia va fi de 200 MW.

"Constructia pentru parcului eolian de 200 MW din judetul Constanta va demara la inceputul lunii martie. Nu avem un termen fix pentru data de finalizare a lucrarilor. Prima faza a proiectului, parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judetul Constanta – n.r.) a devenit operational la inceputul lunii octombrie, cand am finalizat testele", a declarat pentru Green Report, Adrian Goicea, country manager Iberdrola.

Obiectivul Iberdrola in Romania il constituie dezvoltarea celui mai mare proiect eolian din lume, 1.600 MW. In privinta turbinelor folosite pentru generarea energiei, Iberdrola a mizat pe cele furnizate de Gamesa, cu o putere de 2 MW.

Alaturi de investitia Iberdrola, in 2013 ar putea fi incepute lucrarile si pentru parcurile eoliene detinute de Prowind si Global Strat Invest Initiat (150 MW in Deleni, Ivesti, Viisoara – judetul Vaslui), IWE (100 MW in Mitoc – judetul Botosani), PNE WIND ( 184 MW – Moldova si Dobrogea).

Cosmin Zaharia

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri