Satelitul american UARS, de marimea unui microbuz, va cadea astazi pe Pamant. Deocamdata nu se cunoaste traiectoria sa exacta, insa NASA a anuntat ca aparatul va evita America de Nord.
Incercand sa linisteasca populatia, agentia spatiala americana a precizat ca ”riscul este extrem de mic” ca o persoana din cele sapte miliarde de oameni care populeaza planeta sa fie atinsa de una dintre bucatile care se vor desprinde din satelit dupa intrarea in atmosfera, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Cuantificat, exista un risc de 1 la 3.200 ca o persoana, de oriunde din lume, sa fie lovita de unul dintre aceste deseuri spatiale. Prin urmare, pe o planeta a carei suprafata este in proportie de 90% nelocuita, este vorba de o probabilitate de 0,03%.
NASA a precizat ca pana acum, in 50 de ani de explorare spatiala, nu a fost nimeni ranit de un astfel de deseu orbital, cazut pe Terra. "Intrarea in atmosfera a satelitului, scos din functiune si cu o greutate de 6,3 tone, este asteptata a avea loc pe 23 septembrie intre 16.00 GMT si 22.00 GMT", potrivit unui comunicat postat, joi, pe site-ul NASA.
Cea mai mare parte a satelitului Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), va arde in timpul intrarii, cu mare viteza, in straturile dense ale atmosferei terestre.
NASA a mentionat si ca vor exista elemente ale satelitului care vor "supravietui" probabil acestei etape. Greutatea lor va fi intre 1 kilogram si 158 de kilograme, fiind vorba despre rezervoarele de carburant, din titan si complet goale, si bateriile din oter inoxidabil.
Ploaia de deseuri metalice se va produce intr-o zona situata intre 57 de grade latitudine nordica si 57 de grade latitudine sudica.
UARS este cel mai mare satelit NASA care va cadea pe Terra din ultimele trei decenii, dupa cea a satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979. Expertilor in deseuri orbitale sustin ca obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.
UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul.
Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.
Daca vor exista raniti sau se vor produce pagube materiale in urma caderii resturilor satelitului UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale, incheiata in 1972 si semnata cu alte 79 de tari.
Foto: Space.com
Citeste si:
Satelitul care va lovi Terra a fost filmat de pe teritoriul Frantei
Un satelit de 500 de kilograme se va prabusi in Suedia
Un asteroid de marimea unei cladiri va trece, luni, foarte aproape de Pamant
Un asteroid de marimea unui camion a trecut foarte aproape de Pamant
Viitoarele misiuni spatiale NASA, propulsate cu ajutorul energiei solare
Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour
NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte
Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)
O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)
Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu