Romania va trebui sa construiasca un canal de migratie pentru sturioni, specie aflata in prezent in pericol de disparitie. Aceasta este una dintre masurile analizate ieri, in cadrul unei intruniri la care au participat experti din Ucraina, Serbia si Ungaria.
”Va trebui sa avem un culoar pentru sturioni pe langa barajul de la Portile de Fier, care blocheaza in acest moment migratia acestora”, a declarat Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor.
Sturionii, care se reproduc o data la 5 ani, se afla in pericol deoarece in cadrul speciei lipsesc cateva generatii, din cauza pescuitului intensiv si a construirii barajului de la Portile de Fier. Pestii se nasc in Dunare si pe parcursul vietii migreaza in Marea Neagra. Pentru a se reproduce, sturionii trebuie sa se intoarca in Dunare, unde isi depun icrele. Acest ciclu este intrerupt in prezent, din cauza barajului de la Portile de Fier.
Romania nu poate sustine singura construirea canalului dar, potrivit lui Felix Zaharia din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, proiectul a fost inclus in Strategia Dunarii si va putea finantat cu fonduri europene si de la Fondul Mondial pentru Agricultura.
Protectie numai cu cooperare internationala
Romania va relua programul de repopulare a Dunarii cu sturioni numai daca si celelalte state riverane isi vor asuma responsabilitatea pentru protejarea speciei. Anuntul a fost facut ieri de reprezentantii Ministerului Agriculturii, dupa ce insititutia anuntase initial ca va stopa finantarea programului.
”Ministerul Agriculturii va lua o decizie cand se va vrea o cooperare internationala a statelor riverane si cand va exista un plan concret de sustinere. Celelalte state trebuie sa interzica la randul lor pescuitul de sturioni, pentru ca nu este normal ca ele sa fructifice eforturile Romaniei, care a luat aceasta masura inca din 2006. Degeaba populeaza Romania, daca peste o saptamana pescarii din Ungaria, sa zicem, prind jumatate din pesti. Este un efort inutil”, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Toate celelalte state partenere au interzis pescuitul acestor specii, in afara de Bulgaria, care a anuntat in cadrul intalnirii de ieri ca va interzice, si ea, pescuitul. Potrivit delegatiei bulgare, legislatia va fi finalizata in urmatoarele 2 saptamani.
5 milioane de euro, rezultate necunoscute
Romania a cheltuit din 2006 pana in prezent circa un milion de euro anual pentru protejarea speciilor de sturioni, populand Dunarea cu 470.000 de puieti, fara sa aiba date exacte cu privire la eficienta masurilor luate. „Nu exista un plan de management implementat la nivelul fiecarui stat si nicio institutie care sa ofere date despre rezultatele masurilor luate in prezent”, a mai spus Tanczos.
Ministerul Agriculturii a asteptat ca acest studiu sa vina de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD), care se apara spunand ca nu i s-a solicitat niciodata o monitorizare de asemenea amploare, singurele cercetari fiind facute din proprie initiativa si din fonduri proprii.
„Ma bucur sa aud ca Ministerul Agriculturii va cere un astfel de studiu pentru ca in ultimii 5 ani nu a solicitat niciunul. In prezent lucram la o propunere de proiect de cercetare care va dura 3 ani si va fi facut in colaborare cu Bulgaria, Georgia, Turcia si Serbia si va evalua puietii marcati si eliberati in Romania”, a declarat dr. Radu Suciu, cercetator la INCDD.
El a precizat ca cercetarea ar putea costa 2-3 milioane de euro, bani necesari pentru echipamente si instruire. Studiul va arata unde si cum migreaza puietii de sturion, care este perioada propice si regiunile potrivite pentru eliberarea lor.
Potrivit specialistilor, salvarea sturionilor se poate face numai cu masuri pe termen lung, in 30-40 de ani, la care sa ia parte toate statele in care se afla canalul de migratie al pestilor. „Sunt specii de 200 de milioane de ani, cu o putere fantastica de supravietuire, pe care doar omul le poate distruge”, a spus dr. Suciu.
In Romania exista in prezent 10 crescatorii de sturioni. Cea mai mare dintre ele, aflata la Tamadau, judetul Calarasi, a insemnat o investitie de 3 milioane de euro. Aici exista in prezent 250.000 de pui, din care 150.000 asteapta agrementul autoritatilor pentru a fi eliberati in luna martie.
"Vedeta" crescatoriei este o impresionanta femela de morun, de 120 de kilograme, care poate depune icre pana la 15% din greutatea corpului.