Romania si Serbia ar putea construi o noua hidrocentrala pe Dunare

Romania si Serbia ar putea dezvolta un proiect comun de investitii privind realizarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj la Dunare, a anuntat, marti, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

„Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit, azi, la Belgrad, cu ministrul sarb al Infrastructurii si Energiei, Milutin Mrkonjic (…) Principalele subiecte abordate au fost: colaborarea intre CNTEE Transelectrica SA si JP Elektromreza Srbije-EMS (compania sarba de transport energie electrica, operator de piata) privind constructia unei noi linii electrice de interconexiune LEA 400kV intre Romania (Resita) si Serbia (Pancevo); posibilitatea dezvoltarii unui proiect comun de investitii privind realizarea unei centrale hidroelectrice de acumulare prin pompaj la Dunare, investitia avand acelasi model de parteneriat precum cel practicat cu succes la realizarea proiectului CH Portile de Fier 1 si 2; interconectarea sistemelor de transport gaze naturale intre Romania si Serbia, prin conducta Arad-Mokrin; proiectul Conductei Petroliere Pan Europene (PEOP) Constanta – Trieste”, se arata in comunicatul MECMA.

Romania intentioneaza sa construiasca la Tranita o hidrocentrala de acumulare prin pompaj. Hidroelectrica, prin intermediul sucursalei din Cluj-Napoca, este principalul sponsor si beneficiar al proiectului. In urma unei licitatii, compania a desemnat si consortiul ce va pregati procesul de atragere al investitorilor.

Acesta este format din Deloitte Consultanta, in calitate de lider de proiect, HydroChina ZhongNan si Banca Comerciala Romana. In calitate de lider al consortiului, Deloitte a subcontractat companiile: Musat &Asociatii, Herbert Smith, Knight Piesold si Tempo Advertising. Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti inseamna o investitie green-field in jur de 1,164 miliarde euro (fara TVA).

Centrala este prevazuta a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbina-pompa, cu o putere instalata de 4x 250 MW, constructia fiind preconizata a se realiza in doua etape pe parcursul a 8 ani (5 ani-prima etapa; 3 ani-a doua etapa), fie in 7 ani cu finalizarea celor 4 grupuri intr-o singura etapa.

In prezent, in lume, sunt in exploatare 600 de centrale cu acumulare prin pompaj, in timp ce alte 60 sunt in curs de constructie sau in faza de proiect.

Foto: ipedia.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Ministrul Economiei se intalneste cu reprezentantii investitorilor chinezi din sectorul energetic

Ministrul economiei propune mediului de afaceri chinez investitii la Cernavoda si Tarnita

Chinezii de la Sinohydro vor sa investeasca in hidrocentrala de la Tarnita

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri