Raport: Anul 2010, cel mai calduros de pana in prezent. Clima continua sa se incalzeasca.

Anul 2010 a fost cel mai calduros de pana in prezent, iar clima continua sa se incalzeasca, arata raportul Starea Climei 2010, dat recent publicitatii de autoritatile din SUA si citat de Huffington Post.

Cercetarea arata ca vremea a fost mai calda decat in secolul XX, in medie in fiecare luna, in peste 25 de ani. ”Indicatorii arata fara echivoc ca lumea continua sa se incalzeasca”, a declarat Thomas R. Karl, director al Centrului National de Date Climatice din SUA, la lansarea raportului. 

Dioxidul de carbon a crescut cu 2.60 parti la milion (ppm) in atmosfera in anul 2010, depasind ritmul de crestere din intervalul 1980-2010. Acesta este sursa principala a acumularii de gaze cu efect de sera, acuzate de oamenii de stiinta ca reprezinta cauza schimbarilor climatice. 

”Fiecare eveniment climatic este cauzat de un numar de factori, de la conditii locale, la caracteristici si tendinte globale. Schimbarile climatice reprezinta numai unul dintre acesti factori”, a mai spus Karl. El a explicat ca modificarile climei au influentat si vor continua sa influenteze multe tipuri de fenomene extreme, precum precipitatiile abundente si inundatiile, furtunile si seceta. 

Raportul a fost publicat de Societatea Americana de Meteorologie si scoate la iveala faptul ca anul 2010 a fost cel mai calduros de pana in prezent, in urma analizelor datelor furnizate de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica si de NASA. O analiza separata, realizata in Marea Britanie, listeaza anul 2010 ca fiind al doilea cel mai calduros, dupa anul 2005.  

”Oamenii de stiinta au conchis ca legatura dintre schimbarile climatice si vremea extrema nu mai este una teoretica, ci una observabila”, a spus Fred Guterl, director executiv al Scientific American Magazine. 

Foto: 1minutetosavetheworld.com
 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Fluctuatiile climatice pot afecta grav ecosistemele marine

A nins in desertul Namib. O zebra, fotografiata in zapada (FOTO)

Verile vor deveni din ce in ce mai fierbinti in urmatorii 20 pana la 60 de ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri