Topirea ghetii din Antarctica favorizeaza absorbtia CO2-ului de catre plancton

Topirea ghetii din peninsula Antarctica, cauzata de incalzirea globala, favorizeaza absorbtia dioxidului de carbon de catre plancton, au descoperit oamenii de stiinta de la British Antarctic Survey, informeaza Mediafax.

Cele mai multe dintre efectele incalzirii globale prezinta un anumit efect retroactiv pozitiv: fara gheata, caldura razelor solare este mai putin reflectata in atmosfera si mai mult absorbita de apa, accentuand astfel mecanismul de topire a ghetii.

Insa absorbtia de CO2 de catre fitoplanctonul din oceanul proaspat degajat de gheata incetineste procesul de incalzire globala, au explicat cercetatorii britanici care au publicat, marti, concluziile studiului lor, in editia online a revistei Global Change Biology.

In ultimii 50 de ani, aproximativ 24.000 de kilometri patrati au fost eliberati de gheturi in jurul Peninsulei antarctice. Acest dezghet a provocat aparitia fitoplanctonului, care absoarbe carbonul din apa. Cantitati mari de fitoplancton, care nu apuca sa fie consumate de animalele marine, se depun pe fundul oceanului dupa moartea acestor microorganisme.

Cercetatorii britanici au estimat, pe baza fotografiilor din avion care au detectat algele verzi prezente in acea zona, ca 3,5 milioane de done de carbon, echivalentul a 12,8 milioane de tone de CO2, au fost astfel retinute pe fundul oceanului, in apropierea Peninsulei antarctice.

Aceasta cantitate este echivalenta cu capacitatea de stocare a dioxidului de carbon de catre o suprafata de pana la 17.000 de hectare de padure tropicala, dar pare doar o picatura de apa intr-un ocean, comparativ cu cantitatile de CO2 cauzate de carburantii fosili si de despaduriri, care au ajuns la 8,7 miliarde de tone in 2007.

Foto: photobucket.com

spot_img

Ultimele știri