Acvilele tipatoare mici din tara noastra vor avea parte de acum de protectie speciala. Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu impreuna cu Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana, au demarat la inceputul acestui an proiectul „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, informeaza un comunicat de presa.
Proiectul se va derula pe parcursul a patru ani, in perioada 2010-2013 si este finantat prin componenta Natura si Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene.
Obiectivul principal al acestuia este crearea conditiilor optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populatia de acvila tipatoare mica la nivelul Uniunii Europene.
Semnificatia proiectului creste dat fiind faptul ca Romania a fost avertizata de catre Comisia Europeana cu aplicarea unor sanctiuni extrem de costisitoare, pentru nerespectarea angajamentelor in domeniul protectiei pasarilor.
Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare a carei zona de cuibarire este restransa in principal in partea centrala, estica si de sud-est a Europei. Specia este considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global.
Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2.000 – 2.300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global.
Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania, in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor. O populatie mica exista, de asemenea, in estul, sud-estul si sudul Romaniei. Proiectul „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” se va desfasura in 12 situri Natura 2000, dintre care cele mai importante sunt siturile: Dealurile Tarnavelor – Valea Nirajului, Podisul Hartibaciului si Piemontul Fagarasului.
Principalele activitati in cadrul proiectului de conservare a acvilei tipatoare mici vor consta in munca de teren pentru culegerea datelor despre specie, organizarea de intalniri de informare si discutii cu factorii interesati din zonele de actiune ale proiectului, stabilizarea cuiburilor afectate si asezarea de platforme pentru cuiburi in zone sigure, realizarea unor lucrari demonstrative pentru un management al pasunilor adecvat speciei, pregatirea masurilor speciale de conservare in baza carora vor fi aplicate plati compensatorii, izolarea liniilor de inalta tensiune in zonele cheie pentru evitarea electrocutarii pasarilor, activitati de educatie in scoli.
LIFE este instrumentul financiar care sustine proiectele Statelor Membre pentru mediu si conservarea naturii. Inca din 1992, instrumentul LIFE a cofinantat aproximativ 2750 proiecte, contribuind astfel cu 1,35 miliarde € la protectia mediului. LIFE+, noul instrument financiar pentru mediu, a intrat in vigoare o data cu publicarea Regulamentului LIFE+ in anul 2007. Cu un buget de 2.143 miliarde euro (pentru perioada 2007 – 2013), LIFE+ se axeaza pe sustinere pentru dezvoltarea si implementarea politicii si legislatiei comunitare de mediu.
Foto: stirimatinale.ro