Poluatorii pot tranzactiona certificatele de CO2 in afara pietei de capital, investitorii nu

Poluatorii pot tranzactiona certificatele CO2 in afara pietei de capital, insa investitorii sunt obligati sa realizeze aceste transferuri in Romania numai prin intermediul bursei, potrivit Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care mentioneaza ca astfel nu vor mai fi efectuate operatiuni de intermediarii nesupravegheati, informeaza Mediafax.

"Operatorii romani de instalatii aflati sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pot efectua tranzactii cu aceste instrumente in nume si pe cont propriu, fara utilizarea intermediarilor specifici pietei de capital, in conditiile in care contrapartile sunt operatori romani sau straini”, se precizeaza intr-un comunicat transmis miercuri de CNVM.

„Orice tranzactionare ulterioara a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre alte persoane decat operatorii de instalatii intra sub incidenta Legii nr.297/2004 (legea care reglementeaza piata de capital – n.r.). Astfel, investitorii pot tranzactiona aceste certificate prin intermediul unei piete reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzactionare din Romania, cu utilizarea intermediarilor specifici pietei de capital", se mai arata in comunicat.

Totodata, Comisia mentioneaza ca nu interzice operatorilor de instalatii sa cumpere, pentru activitatea de productie, sau sa vanda, in cazul in care au mai multe certificate decat necesare, cantitatea suplimentara alocata prin planul national de alocare, pe pietele din afara Romaniei, fara sa apeleze la serviciile brokerilor.

"Reiteram faptul ca prin calificarea ca valori mobiliare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera se elimina din lantul tranzactiilor intermediarii nereglementati, neautorizati si nesupravegheati de nicio autoritate competenta si se asigura un mediu competitiv tranzactiilor transfrontaliere cu astfel de certificate", se mai spune in comunicat.

CNVM mai arata ca a clasificat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pentru cresterea transparentei tranzactionarii acestor produse si in vederea protectiei investitorilor, precum si pentru diversificarea instrumentelor financiare care pot fi tranzactionate pe piata de capital.
"Avantajul tranzactionarii acestor certificate pe piata de capital este dat si de faptul ca preturile de vanzare si cumparare se formeaza in urma cererii si ofertei de certificate de emisii, fiind corelate cu preturile certificatelor tranzactionate pe pietele spot din Uniunea Europeana, in special prin intermediul operatiunilor de arbitraj, care eficientizeaza sistemele de cotare si aduc preturile la niveluri identice pe toate pietele", precizeaza comunicatul.

CNVM a inregistrat in luna februarie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare si a stabilit ca transferul acestora se va desfasura exclusiv prin brokeri autorizati.

Dupa aceasta avizul Comisiei, KDF Energy, trader de certificate de emisii CO2, a contestat in instanta avizul CNVM prin care certificatele au fost incadrate drept valori mobiliare si a cerut stabilirea modalitatii de taxare a tranzactiilor cu aceste titluri, considerate marfuri de ministerele Finantelor si cel al Economiei.

Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzactionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenta la o zi si livrare fizica in ziua urmatoare. Consiliul de Administratie al BVB a aprobat joi tranzactionarea acestor certificate si la Bucuresti.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.
Pentru perioada 2008 – 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasa valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.

Dupa numarul de certificate alocate pentru perioada 2008 -2012 cei mai mari poluatori din Romania sunt ArcelorMittal Steel Galati – aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni – 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari – 28 de milioane, Electrocentrale Deva – 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova – Isalnita – 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo – 14 milioane, Lafarge Medgidia – 12,3 milioane, Arpechim Pitesti – 9,6 milioane, potrivit datelor bursei din Sibiu.

La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionarea acestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange si Intercontinental Exchange.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri