Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, Mugur Cozmanciuc a avut o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, in vederea stabilirii unui parteneriat pentru comercializarea materialelor lemnoase.
“Ministerul Mediului si Padurilor a convenit cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania incheierea unui protocol prin care se vor stabili proceduri tehnice aplicabile, precum si propuneri de modificare a legislatiei referitoare la comercializarea materialelor lemnoase. Acest lucru se realizeaza cu scopul de a gasi solutii in vederea rezolvarii problemelor intampinate de retaileri in activitatea de comercializare a materialelor lemnoase si prevenirea introducerii pe piata a lemnului provenit din taieri ilegale”, a declarat secretarul de stat Cozmanciuc.
Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania au avut intalniri si cu personalul tehnic al Directiei Generale Paduri din Ministerul Mediului si Padurilor, pentru discutarea problemelor intampinate de retaileri in activitatea de comercializare a materialelor lemnoase.
Lemnul taiat ilegal ajunge la vanzare cu documente false
In cadrul discutiilor, s-au conturat directiile principale de actiune pentru modificarea legislatiei in vigoare, armonizata cu directivele europene pana la data de 1 ianurie 2013. Modificarile legislative au ca scop eficientizarea activitatii comerciantilor, corelata cu masuri de prevenire si combatere a introducerii pe piata a lemnului provenit din taieri ilegale.
Numai in cursul lunii octombrie, pe teritoriul a doua judete – Harghita si Mures, echipele de control ale Ministerului Mediului si Padurilor au identificat circa 25.000 de metri cubi de material lemnos introdus in circuitul economic fara provenienta legala, prin utilizarea ilegala a documentelor cu regim special pentru transportul materialului lemnos.
Controlul tematic a fost realizat de specialistii Directiei Control in Silvicultura, in scopul combaterii taierilor ilegale si a introducerii in circuitul economic al materialelor lemnoase provenite din taieri ilegale.
In marile magazine, lemnul se vinde in special in cadrul raioanelor specializate in materiale de constructii. De exemplu, Praktiker Romania ofera grinzi, scanduri si sipci din lemn. Pretul grinzilor porneste de la 17,99 lei / bucata, iar al scandurilor de la 6,39 lei / bucata.
Primariile pot oferi gratuit lemne de foc
Pe de alta parte insa, lemnul provenit din taieri ilegale nu ajunge sa se vanda in magazine, ci gaseste clienti in imediata vecinatate a padurii.
Tocmai din acest motiv, una dintre masurile folosite pentru reducerea furtului de lemne este alocarea gratuita, de catre Primarii, a unei cantitati de lemn de foc pentru fiecare familie din localitatile de deal sau de munte. In acest mod, scade tentatia de a fura sau de a cumpara lemne furate, iar lemnul oferit gratuit provine din taieri controlate.
Viceprimarul comunei Sieu Magherus (judetul Bistrita-Nasaud), Ioan Claudiu Pop, a precizat pentru Green Report ca in localitatea lui se ofera cate doi metri cubi de lemne, pentru fiecare membru al familiei. Comuna are sapte sate, totalizand 3000 de locuitori, iar lemnele gratuite se livreaza in fiecare toamna.
Din pacate, aceasta cantitate este insuficienta pentru localnici, tinand cont de clima rece a zonei: "Le-ar trebui cam patru metri cubi si n-avem de unde sa le dam. Unii il vand mai departe cu 300 – 350 de lei pe metru cub", ne-a declarat viceprimarul Ioan Claudiu Pop.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Taierile de copaci, luate la control de MMP