Reglementarile privind promovarea energiei din surse regenerabile au fost modificate in urma unui proiect legislativ votat astazi in Parlament.
Anuntul a fost facut in cadrul conferintei “Focus pe energia regenerabila”, organizata de "Business Review" si dedicata investitiilor din sectorul energiei regenerabile din Romania.
“Astazi s-a votat proiectul de modificare a Legii 220 in plenul Camerei Deputatilor, cu schimbari majore pozitive. Cea mai importanta este prelungirea cu doi ani a perioadei de acordare a doua certificate verzi pentru energia eoliana, pana in 2017, fata de 2015 care era termenul din vechea legislatie”, a declarat Dana Duica, director executiv la Romanian Green Energy Association.
Ea a mentionat ca, in termen de 90 de zile, Guvernul va da o Hotararex care va detalia modul in care vor fi preluate certificatele verzi in exces, dupa atingerea cotelor nationale.
O alta modificare salutata de investitori in sectorul eolian este ajustarea pretului certificatelor la rata inflatiei si posibilitatea persoanelor fizice de a dezvolta proiecte cu o capacitate de pana la 100 de kilowati.
Potrivit noii legi, energia din surse solare va beneficia de 6 certificate verzi, cea furnizata de microhidrocentrale de 3 certificate, iar cea din biomasa, tot de trei certificate.
Energia eoliana face legea
Cu toate ca investitorii considera ca actuala forma a legii 220 va impulsiona mediul de afaceri din sectorul energetic, prevederile neclare existente pana la ora actuala au intarziat multe dintre proiectele initiate in ultimii doi ani.
“Sunt aproape doi ani in care aceasta lege nu a functionat si exista un numar de investitori, in special cei mici, care si-au planificat niste investitii si au fost afectati de nefunctinalitatea ei”, a declarat prof. Nicolae Olariu, presedinte SunE, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie.
Acesta a precizat ca Legea 220 s-a dezvoltat mai ales in interesul investitorilor din domeniul eolian, ignorand partial celelalte sectoare ale energiilor din surse regenerabile.
Una dintre problemele care ar putea fi rezolvate in urma implementarii noii legi este clarificarea unor prevederi interpretabile, precum si evitarea unor forme de specula.
“A existat o specula cu terenuri potentiale, iar in acesti doi ani, piata energiilor din surse regenerabile s-a proliferat ca o afacere imobiliara”, a mai spus Olariu.
In pofida clarificarii anumitor prevederi, actuala forma a Legii 220, privind Stabilirea Sistemului de Promovare a Producerii Energiei Electrice Din Resurse Regenerabile nu au fost inca perfectate, potrivit reprezentantilor mediului de afaceri.
Legea nu prevede nici in forma actuala sanctiuni, iar normele de aplicare nu au fost finalizate nici pana in prezent de Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE).
Text de Raluca Petrescu
Foto: Anita Vizireanu