Holcim sustine comunitatile locale

Angajatii firmei Holcim Romania au finalizat o noua actiune de responsabilitate sociala, destinata reabilitarii spatiului de joaca al gradinitei Sfanta Maria din Turda.

In cursul ultimelor saptamani, 47 de angajati de la Statia de Macinare si Terminalul de Ciment Holcim din Turda au pregatit terenul de joaca al gradinitei, au curatat curtea de plantele crescute necontrolat si de arborii rupti. Voluntarii au tuns iarba, au plantat flori in jardiniere, au vopsit bordurile si gardurile si au reconditionat echipamentele de joaca existente. Ei au montat si echipamente noi, o casuta cu tobogane, leagane, balansoare si bancute.

Spatiul de joaca a fost delimitat cu arbusti tuia in zona de gard care desparte gradinita de o zona defavorizata a cartierului, astfel incat copiii sa se bucure de un spatiu protejat si intim. Lucrarea a fost finalizata in aceasta saptamana.

Actiunea face parte din campania de responsabilitate sociala „Impreuna pentru comunitate”, initiata in anul 2012 de Holcim Romania. Campania este ocazionata de centenarul Grupului Holcim si de aniversarea a 15 ani de activitate in Romania.

„Anul aniversar al centenarului Grupului Holcim este o ocazie pentru a ne arata recunostinta fata de oamenii care ne-au fost aproape de-a lungul timpului. De aceea ne-am dorit ca toate actiunile de voluntariat initiate de noi sa fie cu adevarat de ajutor pentru fiecare comunitate in parte. La Turda, am ales sa aducem un zambet pe chipurile copiilor de la centrul de la gradinita Sfanta Maria si credem ca am reusit acest lucru. Acum peste 300 de copii se vor duce la gradinita mai veseli si vor petrece mai mult timp in aer liber”, a declarat Daniel Bach, directorul general al Holcim Romania.

„Avem o traditie in sprijinirea diferitelor actiuni de implicare sociala pentru membrii comunitatii orasului Turda asa ca aceasta campanie de voluntariat a fost ocazia perfecta pentru a investiga ce alte nevoi si dorinte putem indeplini. Am aflat despre gradinita Sfanta Maria si am venit ca intotdeauna cu inima deschisa pentru a face un bine copiilor de aici”, explica Alina Sorostineanu, manager operatiuni la Statia de Macinare si Terminalul de Ciment de la Turda.

Pe tot parcursul anului 2012, cei peste 80.000 de angajati Holcim din intreaga lume se implica pentru minim o zi, ca voluntari, in programe sociale, cu scopul de a insuma, prin timpul petrecut in astfel de actiuni, cel putin 100 de ani. Programul de responsabilitgate sociala a fost conceput drept un cadou simbolic, oferit de echipa Holcim comunitatii globale, in semn de recunostinta fata de sprijinul oamenilor de-a lungul timpului.

Holcim (Romania) S.A. detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 18 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate, 2 statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Holcim (Romania) S.A. are aproximativ 1.100 angajati.

Prima locatie in care Grupul Holcim a intrat pe piata romaneasca a fost Turda, in anul 1997. In prezent, la Turda lucreaza 80 de oameni. Unitatea de productie de la Turda reprezinta o locatie strategica a Holcim Romania in nord-vestul tarii, care a beneficiat in ultimii ani de investitii in dezvoltarea operatiunilor de productie de cimenturi speciale, cu amprenta redusa de carbon. Valoarea totala a investitiilor Holcim in Statia de Macinare de la Turda din 1997 si pana in prezent se ridica la peste 30 de milioane de euro.

Pe langa modernizarea echipamentelor de productie si descarcare a cimentului si inaugurarea unui laborator performant in 2010, compania a directionat sume importante catre proiectele de securitate si sanatate in munca, reducerea emisiilor de CO2, optimizarea procesului de productie, reabilitarea carierei de argila, avand ca obiectiv protejarea mediului inconjurator si astfel sprijinirea unei dezvoltari durabile.

Holcim s-a angajat la nivel de grup ca pana in anul 2010 sa reduca emisiile specifice de CO2 pe tona de produs cu 20%, in comparatie cu nivelul din 1990. Grupul Holcim a atins aceasta tinta inca din 2009, iar Holcim Romania a contribuit la acest demers prin actiunile implementate la nivel local. Investitiile in modernizarea tehnologiei au avut ca obiectiv cresterea eficientei energetice a procesului de productie a cimentului.

Un alt proiect local, realizat anul trecut, a fost montarea unui acoperis verde pe sediul administrativ de la Turda, menit sa realizeze optimizarea termica a cladirii din statia de macinare. Acoperisul verde l-a inlocuit pe cel de gudron. Dupa instalarea noului acoperis, temperatura s-a redus pe timpul verii vara, iar iarna, datorita optimizarii termice, a fost posibila reducerea numarului de calorifere in functionare, reducand astfel si amprenta de carbon a cladirii.

Pe plan mondial, Holcim este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (nisip si pietris), betoane si asfalt, precum si de servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul detine participatii minoritare si majoritare in circa 70 de tari, pe toate continentele.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri