GBI 2012: URBB, castigatoarea categoriilor Dezvoltare sustenabila si Managementul deseurilor

United Romanian Breweries Bereprod (URBB) a castigat prima pozitie la categoriile Dezvoltare durabila si Managementul deseurilor in Topul GBI 2012, pe domeniul industrie/productie.

“Este pentru prima oara cand participam la acest chestionar. A fost destul de greu pentru mine sa conduc proiectul, dar am avut tot sprijinul colegilor si al managementului”, a spus Carmen Nelutescu (foto), environmental protection control manager, URBB.

Potrivit acesteia, succesul din aceasta seara al companiei se datoreaza implicarii totale a mangementului in problemele de protectie a mediului.

“Succesul nostru se datoreaza, in primul rand, deciziei conducerii companiei de a se orienta catre investitii pentru protectia mediului, multe dintre aceste investitii fiind cerute din motive economice ca, de exemplu, reducerea consumului energetic sau a celui de apa”, a declarat, pentru Green Report, reprezentanta URBB. Ea a adaugat ca, anual, URBB investeste in Romania aproximativ 1 milion de dolari in proiecte de CSR si de protectie a mediului.

URBB a realizat peste 75% din obiectivele de mediu cuprinse in Strategia de Dezvoltare sustenabila. Prin planul anual de management de mediu s-au redus consumurile de: apa cu 9.4% fata de cel din anul 2010; gaz metan cu 4%; electricitatate cu 5% iar 27% din necesarul de energie electrica a fost obtinut prin cogenerare si biogaz, ca urmare a investitiilor de eficientizare energetica facute in 2008 si respectiv 2010. Totodata, compania a monitorizat factorii de mediu pentru tinerea sub control a emisiilor.

Peste 75% din angajatii URBB sunt familiarizati cu prevederile Strategiei de dezvoltare sustenabila, iar politica de mediu este afisata la intrarea in companie, la avizierul intern, se comunica in cadrul programului de inductie al noilor angajati si se reaminteste in cadrul programului anual de instruire intern.
De asemenea, in 2011, URBB a generat din activitatea curenta o cantitate de 5.242 tone de deseuri de sticla, hartie si carton, lemn, metal plastic, precum si DEEE, ce a fost colectata selectiv folosind metoda separarii pe 6 categorii.

Ca modalitate de inventariere a deseurilor, URBB a folosit registru de evidenta conform formatului din Anexa 1 la HG 856 /2002, iar pentru aprobarea listei de deseuri, s-a utilizat registru voluntar intern. Pentru minimizarea cantitatii de deseuri generate URBB a contorizat consumul de materii prime si materiale.
In urma contorizarii, consumul de apa (principala materie prima in fabricile de bere si bauturi racoritoare) s-a redus cu 9,4% fata de cel din 2010, pierderile de ambalaje s-au redus cu 0,3% in cazul sticlelor nereturnabile si cu 0,71% in cazul sticlelor returnabile, 0,34% la dozele din aluminiu, 2,05% la plastic (preforme PET), 0,70% la capace (otel) si 0,46% la hartie (etichete).

Pentru minimizarea cantitatii de deseuri, URBB a utilizat si tehnologii de minimizare a pierderilor in productie, astfel reducand pierderile de ambalaje cu 0,77% si cu 0,94% pierderile totale din productie printr-o monitorizare eficienta a echipamentelor si o monitorizare a pierderilor pe faze tehmologice.
Peste 75% din numarul de angajati ai companiei sunt instruiti/informati cu privire la reciclarea si minimizarea cantitatii de deseuri generate.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri