Gaura de ozon s-a oprit, deocamdata, deasupra Siberiei

“Stratul de ozon este mai rarefiat, in continuare, deasupra Siberiei, dar nici in aceasta zona nu putem vorbi despre formarea unei gauri de ozon. Valorile inregistrate sunt de 300 de dobsoni (unitate in care se fac masuratorile stratului de ozon), ceea ce presupune o rarefiere a stratului, in aceasta zona, de 35%. Deasupra Europei se inregistreaza valori normale, la fel si deasupra tarii noastre”, a declarat pentru “Green Report”, Ruxandra Bojariu, cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie.

Ruxandra Bojariu a mai spus ca, odata ce vremea se incalzeste, este normal ca puterea razelor ultraviolete sa fie mai mare decat in timpul iernii, iar daca, eventual, se inregistreaza cresteri ale valorilor acest lucru este firesc.

Stratul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete a suferit pierderi de 40% deasupra zonei arctice in aceasta iarna, potrivit specialistilor. Insa, valorile incep sa se apropie de limitele normale si in aceste zone, mai afectate, la Polul Nord inregistrandu-se chiar o imbunatatire considerabila a valorilor.

Motivul subtierii stratului de ozon il reprezinta, mai ales, chimicalele folosite in agentii de racire si ignifugare din aparatele electrocasnice, care se imprastie in atmosfera. Aceste produse chimice  au afectat stratul de ozon, iar, alaturi de schimbarile climatice,  contribuie la degradarea stratului de ozon.

Cititi si Gaura de ozon a parasit Europa si s-a instalat deasupra Siberiei

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri