Gaura de ozon creste suprafata de gheata a Antarcticii

Cresterea calotei glaciare din Antarctica a fost pusa de oamenii de stiinta in legatura cu o gaura din stratul de ozon, conform unui studiu publicat marti, citat de Reuters.

Studiul, realizat de British Antarctic Survey (BAS) si NASA explica de ce gheata din Arctic se topeste constant in timp ce la polul sud suprafata ei se mareste, fenomen observat in ultimii 30 de ani. Chimicalele create de om au distrus ozonul care protejeaza planeta de razele ultraviolete, au racit stratosfera si au intrerupt tiparul dupa care vanturile circula deasupra Antarcticii.

Din cauza modificarilor, vantul bate mai mult in afara continentului, racind apa si creand mai multa gheata. Gaura din ozon a fost descoperita in anii ’80 si a fost pusa pe seama chimicalelor folosite in agentii frigorifici si sprayuri.

Gheata Antarcticii a crescut cu 100.000 de kilometri patrati pe deceniu din anii `70, ajungand la 19 milioane de kilometri patrati in anotimpul rece. In schimb, gheata de la polul nord a scazut pana la un nivel record din anii `70.

„Chiar daca gaura din ozon tine in multe feluri gazele cu efect de sera pe loc, asta nu va dura, pentru ca ne asteptam ca nivelul de ozon sa isi revina pana la sfarsitul secolului 21”, a declarat John Turner, principalul autor al studiului.

Antarctica este un subiect de studiu major pentru oamenii de stiinta in conditiile in care gheata de aici ar ridica nivelul apelor cu 57 de metri in cazul in care s-ar topi.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri