Gastronomia lumii nu cunoaste limite. Amatorii de bizarerii culinare fac tot posibilul sa-si ofere senzatii tari, fiind pregatiti sa plateasca oricat si sa accepte cruzimi de neimaginat pentru a avea o ”exclusivitate” in farfurie.
De la caini, pisici, canguri, lei si pana la cimpanzei, animale de companie sau exotice, deopotriva, ajung in meniurile excentrice ale multor restaurante de pe glob, de nenumarate ori ilegal.
O industrie subterana, cu profit considerabil, pe altarul careia cad uneori ultimele exemplare ale unor specii extincte.
Va prezentam mai jos cruzimile la care sunt supuse animalele pentru a satisface niste pofte efemere, avertizandu-va, totodata, ca unele descrieri sunt greu de digerat.
La Beijing, 2 euro kilogramul de Saint Bernard
Gatita ca la carte, cu de mirodenii si vin, si servita in farfurii de portelan, carnea de Saint Bernard, de zebra sau cangur este apreciata, deopotriva, de americani, chinezi sau europeni, care scot din buzunar sume considerabile pentru a experimenta o lume gusturilor extreme.
Cainii din rasa Saint Bernard, simbolul Elvetiei, sunt apreciati de chinezi pentru virtutile lor culinare. Sunt crescuti in ferme si, apoi, livrați, precum purceii, in macelarii.
Afacerea este rentabila. Un exemplar ajunge la 100 de kilograme, hrana, pentru o zi, costa 0,17 euro, iar o femela aduce pe lume, intr-un an, 12 pui, sustine Shou Weiping, directorul unei ferme de caini, de langa Beijing, citat de site-ul dogstory.net.
In farfuria chinezilor ajung insa, numai metisii, un Saint Bernard de rasa pura fiind folosit doar pentru reproducere. Cainii sunt adusi in China, in calitate de animale de companie. Sunt pusi la monta, iar puii lor ajung pe plitele restaurantelor.
„O astfel de afacere poate sa mearga, cu conditia ca intr-o crescatorie, sa fie pe putin 1.000 de caini”, considera Shou Weiping. Carnea de Saint Bernard corcit este la mare cautare in China si se vinde cu aproximativ 20 de yuani kilogramul (2 euro), un pret mare fata de cel al carnii de porc.
Macelarii fragezesc carnea cainilor zdrobindu-le labele pana mor
Cand un Saint Bernard ajunge intr-o macelarie, inainte de a fi transat, i se zdrobesc labele pana ce moare. Este metoda cel mai des folosita pentru a-i ucide, deoarece asiaticii cred ca animalul cu cat sufera mai mult cu atat are carnea mai frageda.
„Mor in vreo 10 minute, dar carnea este de calitate superioara. Are o valoare nutritiva ridicata, este frageda si are un efect benefic asupra persoanelor bolnave de rinichi sau de guta”, explica Dong Dehui, unul dintre responsabilii ”Institutului de cercetare a carnii de caine” din Shenyang , nordul Chinei.
Veniturile pe care le incaseaza anual acest institut se ridica la peste 300.000 de euro.
Pisica fiarta de vie, delicatesa din Guangdong
In afara de Saint Bernard, in China la mare pret este si pisica fiarta de vie, ingredientul principal pentru o delicatesa denumita „Shui Zhu Hua Mao” sau „Pictura cu pisica in acvariu”.
In fiecare zi ajung in restaurantele din China, mii de pisici expediate cu trenul din provincia Jiangsu.
Aruncate una peste alta in custi din care li se vede doar botul sau varful cozii, animalele dau nastere unui peisaj cutremurator, atunci cand sunt suite sau coborate din tren, deoarece scancetele lor se aud la sute de metri departare.
Odata ajunse in bucatariile din Guangdong, sunt aruncate in apa clocotita, jupuite si taiate in bucati pentru a fi fierte in supa, scrie site-ul chineinformation.com. Pisicile sunt vandute pentru 1,5 euro kilogramul.
„Legea chineza nu interzice sa mananci sau sa vinzi pisici, atata vreme cat comerciantii au acte in regula”, spune Zhang Yuanlong, un avocat din Guangdong, citat de acelasi site.
Friptura de leu, intr-un restaurant exclusivist din Florida
Gusturile difera uneori de la tara la tara. Un restaurant exclusivist din Tampa, Florida, oferea clientilor sai preparate din carnea leilor ucisi in Africa de Sud.
Sumele de bani rezultate din vanzarea portiilor de friptura din leu ajungeau in conturile patronilor de "ferme de lei" din Africa de Sud, incurajandu-i astfel sa continue comertul cu leii ucisi de vantorii bogati.
Leii erau capturati cu tranchilizante, adusi in crescatorii, si folositi in partide de vantoare. Toata afacere a fost descoperita de o organizatie de protectie a animalelor, iar autoritatile americane s-au declarat consternate si de de faptul ca oamenii plateau sume considerabile pentru o friptura sau un hamburger de leu, in conditiile in care carnea leilor este foarte toxica.
Delicatese de cimpanzeu la 20 de lire sterline kilogramul
In restaurantele din Anglia se comercializeaza ilegal carne de cimpanzeu, relateaza „The Daily Mail”.
Aproximativ 7.500 de tone de carne patrund ilegal in Marea Britanie in fiecare an, potrivit Fundației "Born Free", iar englezii platesc peste 20 de lire sterline pe un kilogram de carne.
Specialistii estimeaza ca piata ilegala a produselor din animale salbatice atinge cifre de 2, 5 miliarde de lire sterline.
Carnea de cimpanzeu, considerata o raritate si in Africa, poate fi purtatoare de holera, antrax sau ebola, la fel ca orice tip de carne importata din acest tinut, avertizeaza medicii.
Costite de cangur si sarpe cu clopotei la tigaie, in Lyon
Intr-un restaurant din orasul francez Lyon, bucatarul s-a decis sa renunte la meniul traditional inlocuindu-l cu unul exotic. Friptura de zebra, costite de cangur, sarpe cu clopotei la tigaie, iata doar cateva delicatese ce se gasesc in meniul restaurantului, preturile variind in functie de bucate intre 15 si 18 euro.
Daca sunteti curiosi sa aflati ce gust are carnea de crocodil sau cat de gustoasa este carnea de cangur, atunci trebuie sa vizitați neaparat orașul francez Lyon.
File de crocodil, 16 lire sterline in Park Lane, Londra
Londonezii obisnuiesc sa manace maruntaie de ren, de strut, de cangur, dar acum sunt nevoiti sa faca fata unei noi provocari culinare, si anume crocodilul.
„O portie de file de crocodil, stropit cu vin si suc de rosii, costa aproximativ 16 lire sterline la restaurantul Taman Gang din Park Lane, contine foarte putine calorii, este fraged si are gust de pui”, spune Alex Chin, unul dintre bucatari, citat de site-ul standard.co.uk.
O noua specie de soparla, descoperita in Vietnam, pe cand era pusa la frigare
O specie noua de soparla, de care cercetatorii nu aflasera inca, a fost descoperita in meniul unui restaurant din Delta Mekong. Soparla era servita la frigare, cu salata.
Noua specie de reptila a fost denumita Leiolepis Ngovantrii, dupa omul de stiinta Ngo Van Tri, care a descoperit-o in acvariul restaurantului din sud-vestul Vietnamului, in provincia Ba Ria-Vung Tau, din zona Deltei Mekong, scrie independent.co.uk.