Florile romanesti ar putea redeveni marfa de export, daca producatorii vor fi sprijiniti de stat, au declarat specialistii prezenti astazi la targul Florshow de la Bucuresti.
“Avem sol potrivit, avem clima, avem specialisti – ne-ar mai trebui doar un sprijin din partea statului”, a declarat, pentru Green Report, prof.dr. Dorel Hoza, decanul Facultatii de Horticultura.
Sprijinul statului ar putea include atat masuri legislative cat si financiare, intrucat cultivarea profesionista a florilor este o activitate scumpa: “Un hectar de sera costa un milion si ceva de euro”, spune profesorul Hoza.
La randul sau, prorectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, prof. dr. Florin Stanica, a amintit ca, inainte de 1989, Romania exporta flori in Italia si in Olanda – tari care, acum, trimit flori in Romania.
In locul serelor functioneaza o benzinarie
O prima explicatie a disparitiei florilor romanesti de pe piata externa ar fi retrocedarea terenurilor agricole, mai mult sau mai putin justificata, iar proprietarii au vandut terenurile sau le-au schimbat destinatia. Asa se face ca, de exemplu, pe locul fostelor sere din Codlea, unde se cultivau chiar plante unice in Romania, acum functioneaza o benzinarie.
In Romania mai exista inca sere si productie de flori, chiar daca ele se situeaza mult sub nivelul anterior anului 1989. In sudul Capitalei functioneaza serele de la Popesti Leordeni, iar in nord, in apropiere de Soseaua Pipera, exista sere private, recent construite, pe o suprafata de circa 13 hectare.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prezentate de directorul general al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Radu Popa, Romania isi asigura in prezent 39 la suta din necesarul intern de flori taiate, care se ridica anual la 120 milioane de fire, restul reprezentand importuri. In anul 2007, Romania avea o productie interna de 78 milioane de fire, dar in 2011, aceasta a atins doar 47,1 milioane de fire.
ALPAB isi asigura integral "materialul verde"
Chiar si ALPAB are in exploatare patru sere, cea mai mare fiind aceea de la Ghencea. Directorul general al ALPAB, Radu Popa, a declarat pentru Green Report ca, datorita acestor sere, ALPAB si-a asigurat integral, in ultimii ani, necesarul de “material verde”. Din pacate insa, productia serelor ALPAB este mai scumpa decat aceea care ar putea fi adusa din import: “In afara serele produc sase – opt generatii de plante pe an, la noi produc una singura. Eu iau caldura de la RADET fara subventie ca la populatie”, spune directorul general.
Serele ALPAB vor deveni mai rentabile pe baza unor noi investitii. ALPAB a cumparat deja o masina de brichetat si de facut compost, care produce ingrasamantul necesar serelor, iar in viitorul apropiat vor intra in functiune trei centrale termice pe peleti, care sa ofere caldura pentru sere.
La nivel mondial, productia de plante si de flori este de 250 de mii de hectare. Consumul mondial de flori este estimat anual la 60 de miliarde dolari. Valoarea tranzactiilor comertului international din acest sector e de 8 miliarde de dolari. Olanda e principalul exportator de flori taiate si plante in ghiveci cu aproape 50 % din exporturile globale, urmata de Columbia, Israel, Italia, Ecuador, Thailanda si Spania. Principalul importator de flori este Germania, care cumpara un sfert din productia mondiala, urmata de SUA, Marea Britanie, Franta si Elvetia.
La Bucuresti, evenimentul Florshow Romania se desfasoara in perioada 24-27 mai a.c. la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara si in zona centrala a Parcului Herastrau (Expoflora). Florshow este organizat, in cooperare, de Green Box SRL, societate italiana specializata in organizarea de evenimente si expozitii in domeniul floriculturii, de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement.
Foto: www.traveldestinationsearch.com
Citeste si: