Conflictul ce mocneste in Libia risca sa se transforme intr-un razboi cu implicatii internationale si cu efecte dezastruoase asupra mediului.
Statele participante la summitul de la Paris privind situatia din Libia au decis sa intervina pentru a opri atacurile presedintelui Gaddafi in Benghazi. Acesta va fi doar inceputul unei actiuni ce ar putea pune Libia pe lista unor conflicte precum Razboiul din Golf si din Irac, care au provocat saracirea popoarelor si a resurselor si efecte ireversibile asupra mediului.
Din perspectiva acestora din urma, situatia este cu atat mai grava cu cat Libia este de circa patru decenii o mare producatoare si exportatoare de petrol. Resursele bogate de petrol din regiune au dus la ridicarea nivelului de trai a locuitorilor, care au cea mai mare speranta de viata din Africa (74 de ani).
Banii care ar putea opri efectele schimbarilor climatice se vor „topi” in actiuni ce vor avea ca efect pierderi de vieti umane, distrugeri materiale, poluarea solului si a aerului.
Emisiile din Irak: cat 25 de milioane de masini
Desi este greu de estimat, cuantificarea poluarii a fost realizata de experti pentru unele din conflictele armate recente.
Cantitatea de gaze cu efect de sera emise in timpul razboiului din Irak a fost echivalata cu cea provocata de 25 de milioane de masini timp de un an.
Estimarea a fost realizata de organizatia Oil Change International, care a studiat impactul unei economii bazate pe petrol asupra mediului si drepturilor omului.
Documentul mai arata ca banii investiti pana in prezent de SUA in acest razboi, de la inceputul lui echivaleaza investitia globala necesara pana in 2030 pentru a frana fenomenul incalzirii globale.
Realizatorii studiului au luat in calcul poluarea materialelor explozibile, incendiile izbucnite in timpul razboiului si amprenta de carbon a fabricilor de ciment care si-au marit productia pentru reconstructia oraselor.
A crescut numarul cazurilor de cancer
Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki au constat din doua atacuri nucleare implicand aruncarea a doua bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, asupra a doua orase din Japonia, Hiroshima si Nagasaki.
La cateva momente dupa explozie, particulele radioactive s-au raspandit si au afectat apa si solul. Efectul celei de-a doua bombe a fost si mai dezastruos, provocand daune pe termen lung, agravat de vant si de temparaturile ridicate.
Mai multe regiuni ale planetei au fost afectate permanent de poluarea provocata de armele de razboi. Unele arme moderne au efecte mai grave decat cele intentionate.
Producatorii uraniului saracit sustin ca acesta nu are efecte radioactive. Cu toate acestea, in locurile in care a fost folosit: Irak, Kuweit, Kosovo si Serbia au existat cresteri ale cazurilor de cancer si nasteri de copii malformati.
A fost acest lucru cauzat de radioactivitate reziduala sau de efectele chimice ale substantei? Nimeni nu stie avand in vedere ca s-au facut cercetare insuficiente.
Un pericol ce continua si dupa incheierea unui conflict armat il reprezinta minele. Multe dintre acestea raman neexplodate si contiuna sa puna vietile omanilor in pericol multi ani.
Razboaiele lasa in urma sute de oameni saraciti, nevoiti de multe ori sa traiasca in tabere de refugiati unde conditiile de viata si salubritatea sunt adesea inadecvate.
Hrana insuficienta si apa infestata au provocat de multe ori focare de holera, tifos si chiar ciuma.
Cititi in curand pe Green Report cat au cheltuit unele state pentru a diminua poluarea provocata de razboaie.