Doua ONG-uri critica declaratiile lui Berceanu privind sturionii

Reprezentantii Asociatiilor Salvati Dunarea si Delta si WWF (World Wide Fund for Nature) considera inacceptabile declaratiile ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, potrivit caruia lucrarile de imbunatatire a conditiilor navigabile pe Dunare sunt blocate din cauza sturionilor.

Potrivit celor doua organizatii, ministrul Berceanu sustine ca investitia privind imbunatatirea conditiilor navigabile pe sectorul Calarasi-Braila „este blocata pentru ca niste sturioni isi depun icrele acolo si se freaca de niste stanci care nu stiu ce”.

„E de-a dreptul hilar sa dai vina pe o specie pe cale de disparitie pentru neputinta legendara de a construi infrastructura de transport in Romania. E ca si cand o companie aeriana ar da vina pe pasari pentru esecurile repetate in actul de management”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Modificari ireversibile ale faunei

Proiectele propuse de Romania vizeaza sectorul Calarasi-Braila si sectorul comun Romano-Bulgar al Dunarii si includ interventii structurale majore (praguri de fund, epiuri, consolidari de maluri), care vor produce modificari ireversibile asupra fluviului si, implicit, asupra florei si faunei. Migratia sturionilor inainte de constructia Portilor de Fier I si II cuprindea Dunarea pana la Regensburg.

Potrivit reprezentantilor celor doua organizatii, blocarea cursului Dunarii pe sectorul Calarasi – Braila prin constructia unui prag de fund si prin obstructia bratelor laterale vor conduce la imposibilitatea sturionilor de a migra in amonte si aval pentru reproducere. Pe langa sturioni, implementarea proiectelor respective va afecta si alte specii si habitatele prioritare incluse in arii protejate conform reglementarilor UE.

„Dezvoltarea navigatiei pe Dunare nu trebuie sa vina in contradictie cu masurile de conservare pentru sturioni si alte specii. Exista solutii care servesc intereselor comune ale oamenilor si naturii, ce trebuie doar acceptate si implementate”, a declarat Orieta Hulea, Coordonator regional program Dunare la WWF.

Specii periclitate, protejate prin lege

Sturionii sunt specii protejate, iar din 2006 pescuitul acestora in scop comercial a fost interzis pentru o perioada de zece ani. Romania, ca stat membru Cites, a adoptat Strategia Regionala pentru Conservarea si Managementul Sustenabil al Populatiilor de Sturioni din Nord-Vestul Marii Negre si Dunarea Inferioara. De asemenea, in ultimii cinci ani, Guvernul Romaniei a alocat peste patru milioane de euro pentru programul de refacere a populatiilor de sturioni.

Masurile au fost impuse de declinul alarmant al populatiilor de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei. Statisticile arata ca sturionii inregistreaza un declin continuu in ultimii 40 de ani, cantitatile pescuite scazand de la 300 de tone, in anul 1960, la aproximativ sase tone, in anul 1994. Datele statistice au fost confirmate si de capturile reduse ale pescarilor, in anii 2005 si 2006 fiind capturate numai doua exemplare de nisetru.

Dintre speciile de sturioni care traiesc in apele Romaniei, datele stiintifice arata ca viza este specie critic periclitata extincta, nisetrul, morunul si pastruga sunt specii critic periclitate, iar cega este considerata specie vulnerabila.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri