Cei 1.000 de lilieci capturati, marcati cu inele si eliberati in mediul lor natural

Cei 1.000 de lilieci capturati de experti cu acordul Ministerului Mediului vor fi marcati cu inele si apoi eliberati in mediul lor natural. Specialistii vor putea astfel studia legaturile dintre diferitele adaposturi ale liliecilor, scrie realitatea.net.

In cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci in Muntii Padurea Craiului, Bihor si Trascau” LIFE08 NAT/RO/000504, cofinantat de Comisia Europeana prin instrumentul financiar LIFE, specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor impreuna cu partenerii sai Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (A.P.L.R.) si Institutul de Speologie „Emil Racovita” din Cluj Napoca – Academia Romana au obtinut acordul Ministerului Mediului si Padurilor pentru marcarea cu inele a 1.000 de exemplare de lilieci.

Populatiile de lilieci din Europa s-au redus drastic in ultimele decenii din cauza pierderii habitatelor naturale, a folosirii excesive a insecticidelor, a deranjarii de catre om a locurilor de hibernare si reproducere si a superstitiilor.

In Romania traiesc 31 de specii de lilieci, toate fiind strict protejate la nivel national si comunitar.

Toate speciile din Romania sunt insectivore. Liliecii alcatuiesc colonii si in cursul unui an folosesc mai multe tipuri de adaposturi. Vara, colonii de nastere, toamna colonii de imperechere, iarna colonii de hibernare, explica Agentia pentru Protectia Mediului Bihor.

Ei pot sa migreze zeci sau chiar sute de kilometri intre aceste adaposturi. Pentru a clarifica posibilele legaturi dintre diferitele adaposturi ale liliecilor, specialistii vor marca cu inele exemplarele prinse.
Citeste mai mult pe realitatea.net
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri