Armasarii pursange arab care au fost lasati sa moara de foame in grajdurile de la Fierbinti, de omul de afaceri Dorin Cristian Dragoi, sunt mutati astazi, intr-un adapost aflat la Corbeanca, de catre organizatiile de protectie a animalelor GIA si Vier Pfoten.
Pana pe 18 mai, herghelia milionarului din Top 300 se va afla insa in custodia Primariei Fierbinti, care va colabora cu GIA si Vier Pfoten pentru ingrijirea lor.
Cele doua organizatii s-au implicat inca de anul trecut in povestea cailor de la Fierbinti, iar acum au intocmit formalitatile si au gasit fondurile necesare sa le ofere animalelor conditii de viata normale in grajdurile de la Corbeanca.
28 de cai, in vacanta pe perioada procesului lui Dragoi
Dintre cei 34 de cai, care ajunsesera sa roada gardurile de foame, mai traiesc 31, potrivit ONG-urilor implicate. Iar dintre acestia din urma, 28 de cai se vor afla, pana cand instanta va lua hotarare in dosarul lui Dragoi, in grija celor doua ONG-uri. Un cal a ramas in grajdurile Primariei Fierbinti, iar 2 doi se afla de cateva luni in adapostul Tei-Toboc, din Capitala.
“Pe perioada procesului intentat lui Cristian Dragoi, caii vor sta la Corbeanca, unde vor fi supravegheati in permanenta de doi ingrijitori. Fondurile necesare pentru hrana, medicamente si adapost vor fi stranse de GIA din donatii si evenimente organizate special in acest scop. Sunt cai cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani, care, din cauza foamei si a conditiilor in care au trait pana acum, aproape ca s-au salbaticit. Insa, programul lor la Corbeanca include si ore de dresaj”, a declarat in exclusivitate pentru “Green Report”, Raluca Simion reprezentata organizatiei de protectie a animalelor GIA.
Aproximativ 2.000 de euro, lunar, pentru intretinerea cailor
Costurile pentru intretinerea cailor sunt mari, potrivit reprezentantilor celor doua ONG-uri. Numai hrana lor, pentru o luna, constand in ovaz, lucerna, costa 5.000 de lei.
Odata mutati in grajdurile de la Corbeanca, lunar vor fi necesari aproximativ 2.000 de euro pentru intretinerea cailor. Majoritatea cheltuielilor au fost suportate de GIA, insa au existat si donatii din partea iubitorilor de animale, cat si a Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).
“Am refacut analizele cailor, impreuna cu Vier Pfoten ne-am ocupat de actele necesare mutarii lor la Corbeanca, iar cei de la PACO au contribuit, la randul lor, cu hrana in perioada in care animalele au stat la Fierbinti. Doi dintre cai se afla si acum in grija PACO, deoarece starea lor era critica in urma cu cateva luni, dar cu ajutorul voluntarilor au reusit sa-si revina”, mai spune Raluca Simion.
Caii salbaticiti au instructori si ingrijitori permanenti
“Mutarea cailor este destul de dificila, sunt naravasi si speriati, dar sanatosi. Inainte de a-i lua de la Fierbinti, veterinarii de la Directia Sanitar-Veterinara Ialomita le-au facut analizele si, in adapostul de la Corbeanca, vor avea toate conditiile sa ajunga la forma de odinioara. Daca instanta va hotari sa ramana in grija noastra, acesti cai vor face performanta. Spre adoptie nu vor fi dati decat in momentul in care suntem siguri ca viitori stapani indeplinesc toate conditiile sa poata intretine astfel de cai. Avem mai multe cereri, insa nu putem face nicio promisiune pana cand instanta va hotari daca stapanul mai are sau nu voie sa-i ia inapoi”, a explicat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte la Vier Pfoten.
Dragoi asteapta hotararea definitiva a instantei
Armasarii abandonati de Cristian Dragoi, care s-a ales deocamdata cu amenda contraventionala, ajunsesera intr-o stare deplarabila pentru ca stapanul lor, intrat in faliment, i-a lasat sa moara de foame.
Iubitori de animale din toata tara au sarit anul trecut in ajutorul animalelor subnutrite, le-au adus hrana si medicamente, iar veterinarii declarau ca, daca sunt ingrijiti cum se cuvine, caii au sanse sa-si revina.
Potrivit celor doua ONG-uri, Dragoi are putine sanse, deocamdata, sa reintre in posesia hergheliei.