O broasca cu colti de vampir, un sarpe orb si un delfin cu capul rotund se numara printre cele peste 1.000 de noi specii descoeperite recent pe insula Noua Guinee, a anuntat grupul de mediu World Wildlife Fund (WWF).
Descoperirile fantastice au fost facute de mai multi cercetatori intr-un ritm de doua la o saptamana, in perioada 1998-2008. Ele includ un rechin de rau si o duzina de fluturi, toti gasiti in Noua Guinee, se arata intr-un nou raport al WWF privind habitatul natural al insulei – „Noi specii descoperite in Papua Noua Guinee”.
„Acest raport arata ca padurile si raurile din Noua Guinee au una dintre cele mai bogate biodiversitati”, a declarat Neil Stronach, reprezentantul programului WWF din Malaezia de Vest.
Noua Guinee, impartita intre provincia Papua in vest si Papua Noua Guinee in est, are unul dintre cele mai virgine si uimitoare ecosisteme din lume, relateaza AFP, citata de Yahoo News.
Si descoperirile din trecut din Papua Noua Guinee au uimit cercetatorii, printre acestea numarandu-se cel mai mare fluture din lume (anvergura a aripilor de 30 centimetri), sau sobolani uriasi care pot ajunge la un metru in lungime.
Omaneii de stiinta cred ca un kilometru patrat din padurile tropicale de la baza insulei pot contine pana la 150 de specii de pasari, sustine raportul WWF.
Specialistii cred ca cele 1.060 noi specii descoperite si confirmate intre anii 1998 si 2008, sunt doar „varful icebergului” in ceea ce priveste ecosistemul uimitor al Noii Guinee.
Printre descoperirile demne de luat in seama, din raportul WWF, se numara un delfin cu capul rotund, care inoata in apele putin adanci si protejate de langa coasta si din apropierea raurilor.
Descoperit in 2005 in Papua Noua Guinee, acesta a fost prima specie noua de delfin gasita in ultimele trei decenii in intreaga lume, si se stie acum ca mai poate fi intalnit doar in Australia, sustine WWF.
In plus, cercetatorii au mai descoperit 12 mamifere, 134 de noi specii de broaste, printre care una denumita Litoria din cauza culorii ochilor – un rosu aprins cu negru, care le-a amintit biologilor de personajul malefic Sauron din filmul Lord of the rings (Stapanul inelelor).
O alta noua specie de broasca demna de luat in seama este una de mici dimensiuni, de doar unc entimetru, care are coltii precum cei ai unui vampir.
Foto: WWF