Biodiesel din ulei de gatit, afacere rentabilizata de studentii din Cluj

Faceti un calcul cat ulei folositi zilnic la gatit si apoi il aruncati prin sifonul chiuvetei de la bucatarie. Nu pare mult, dar daca inmultiti cu numarul gospodariilor din Romania, cifra atinge nivelul tonelor. Uleiul se scurge de-a lungul tevilor de canalizare, depunandu-se pe pereti si blocandu-le in timp, iar, in cele din urma, ajunge in rauri si lacuri.

Cum sa convingi oamenii sa nu mai polueze mediul, dar sa faci si o afacere din asta? Simplu: le colectezi uleiul uzat, pe care il transformi in biodiesel cu ajutorul unui reactor artizanal si apoi il vinzi utilizatorilor de biocombustibil.

Nu e ideea de afaceri a unui intreprinzator versat, ci o propunere cat se poate de fezabila lansata de sapte studenti de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Babes Bolyai. Viziunea lor a castigat saptamana trecuta premiul cel mare, in valoare de 3.500 de euro, la prima editie a concursului studentesc de proiecte de mediu „Mie imi pasa!”, organizat si finantat de compania SC Prospectiuni SA.

Ieftin si fezabil

Concret, proiectul prevede colectarea uleiului de la asociatiile de locatari, care il pot depozita în PET-uri, la subsolul blocurilor, dar si de la operatori din industria de fast-food și restaurante. Modul de colectare: mașini de transportat marfa sau masini de salubritate, care pot trece o dată pe luna la locatari si saptamanal la fast-food-uri.

La finele colectarii, uleiul este introdus intr-un reactor artizanal si transformat in biodiesel, care poate inlocui perfect combustibilii fosili. „Uleiul este amestecat la o temperatură de 50 °C cu metoxid, după care este înlăturat excesul de apă. Etapele procesării constau în pre-procesare, analiza chimică a uleiului și prepararea metoxidului”, detaliaza proiectul. Biodieselul rezultat poate alimenta camioanele companiilor de salubritate sau mașinile agricole. Bugetul necesar a fost estimat de studenti la un total de 500 RON/luna pentru colectare si 270 lei pentru procurarea aparatelor de procesare. Sursele de finantare: fondurile de la Ministerul Mediului si cele alocate prin Ministerul Educatiei.

Cum sa cointeresezi locatarii?

”Ne-a luat trei – patru zile ca sa facem acest proiect. Ne-am gandit, bun, noua ne pasa, dar ce-am putea face in sensul asta? Am facut un brainstorming si ne-am si distrat”, povesteste Ioana Nicoleta Pop, unul dintre cei sapte studenti implicati in proiect. „In Cluj avem doua firme care colecteaza uleiul de la fast-food-uri si restaurante, insa trebuie sa il trimita in afara tarii ca sa-l proceseze pentru ca nu au unde in Romania. Vrem sa motivam oamenii, asociatiile de locatari, sa stranga acest ulei la subsol, intr-un container, iar la o anumita cantitate furnizata, spre exemplu, sa primeasca in schimb un litru de ulei. Sau biodieselul sa alimenteze camioanele de salubrizare si taxa de salubritate sa fie scazuta”, explica Ioana.

Proiectul a castigat nu numai pentru ca este foarte fezabil, dar si datorita argumentatiei solide. Locul secund si suma de 1.500 de euro au fost castigate tot de studenti de la Facultatea de Stiinta Mediului de la Cluj, care au propus un proiect de reabilitare si valorificare a terenurilor de la fosta cariera miniera de carbune Lupoaia, din judetul Gorj.

Gandirea alternativa pleaca de la tineri

„In total am avut de ales dintre 14 proiecte, toate originale si foarte interesante. Am organizat acest concurs pentru ca suntem interesati sa-i stimulam pe studenti sa priveasca spre tehnologiile alternative, cele care ne vor ajuta sa reducem costurile de productie si impactul asupra mediului, dar si sa ne asigure energie alternativa pentru viitor”, explica Victor Caplescu, Marketing Manager la Prospectiuni SA.

Concursul ”Mie imi pasa!”, cu un buget total de 5.000 de euro, a fost lansat la inceputul anului, fiind promovat in cadrul a patru universitati partenere: UTCB – Facultatea de Hidrotehnica, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Geologie, Universitatea Babes Bolyai – Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului si Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. Principalele criterii de punctare a proiectelor au fost acuratetea informatiilor prezentate si logica argumentarii, viabilitatea si aplicabilitatea temei alese, precizarea unor posibile surse de finantare si originalitatea ideii.

Potrivit lui Victor Caplescu, concursul “Mie imi pasa” va continua si anul viitor, cand va fi adresat nu numai studentilor, ci si tinerilor implicati in cercetare.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri