600 litri de ulei prajit, colectati de MOL, in 2 luni

MOL Romania a colectat, in mai putin de 2 luni, peste 600 de litri de ulei alimentar uzat de la populatie, in cadrul campaniei unice in tara noastra, „Colecteaza uleiul alimentar uzat din gospodarii!”, initiata la inceputul lunii august.

Campioane la colectare, benzinariile
din Odorheiu Secuiesc si Targu Mures

"Programul a avut un succes neasteptat in mai putin de doua luni de la lansare, astfel ca am extins de la 30 la 33 numarul benzinariilor din reteaua MOL Romania unde se colecteaza de la populatie uleiul alimentar uzat. Suntem prima companie care si-a asumat o astfel de initiativa, cu scopul de a contribui la protectia mediului si la educatia civica privind acest subiect", a declarat Kinga Daradics, CEO, MOL Romania.

Initial, programul a fost implementat in 30 de benzinarii MOL din Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Odorheiu-Secuiesc, ulterior fiind extins in Reghin, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc, in urma cererilor din partea clientilor MOL. Orasele in care s-au strans cele mai mari cantitati sunt Odorheiu Secuiesc si Targu Mures.

Mai putine emisii de CO2 si ape mai curate

"MOL Romania isi pune la dispozitie capacitatile logistice si serviciile angajatilor, in folosul comunitatii, fara ca acest proiect sa presupuna vreun castig material pentru compania noastra. Partenerul nostru Biofilter asigura recipientii pentru colectare si transportul pana la o facilitate logistica, unde uleiul uzat este depozitat si purificat, iar ulterior va fi reciclat", a afirmat Kinga Daradics.

Colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat in biocombustibil reduce atat emisiile de dioxid de carbon, cat si poluarea apelor, in cazul in care aceste substante ar ajunge in mod necontrolat in mediul inconjurator.

Intr-un an, romanii consuma
260.000 tone de ulei alimentar

„Am luat initiativa de a fi prima retea de benzinarii care colecteaza uleiul alimentar uzat de la populatie pentru ca, in Romania, aceasta problema este rezolvata doar in cazul restaurantelor, unde transportul si prelucrarea deseurilor se desfasoara intr-un mod organizat, stabilit prin lege. In schimb, colectarea uleiului alimentar uzat de la populatie se realizeaza doar intr-un procent foarte mic, desi se consuma anual aproximativ 260.000 tone de ulei alimentar, ceea ce inseamna aproximativ 13 litri de ulei de persoana”, a declarat, pentru Green Report, Kinga Daradics.

Grupul MOL a dezvoltat un astfel de program si in Ungaria, si in Slovacia. In Ungaria, programul se deruleaza in 164 de benzinarii, iar cantitatea de ulei colectata este de 5-6 tone lunar.

Uleiul colectat, transformat in biocombustibil

Uleiul colectat de MOL Romania de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Biofilter Romania, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un operator autorizat.

Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil, componenta bio pentru motorina.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri