3.700 euro, in loc de 5.300 euro, pentru cumparatorii de masini electrice prin programul ”Rabla”

Guvernul a decis sa acorde pana la 3.700 euro pentru cumparatorii de masini electrice, suma mai mica decat cea propusa de Ministerul Mediului si Padurilor, care stabilise o facilitate de peste 5.000 euro.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate astazi de Guvern, cei care isi vor cumpara o masina nepoluanta prin programul ”Rabla” vor primi 4 vouchere pentru o masina electrica si 2 pentru un autovehicul hibrid.

In cazul in care romanii vor dori sa achizitioneze o masina cu emisii reduse la liber, si nu prin programul ”Rabla”, vor primi o reducere de pana la 20% din pret pentru o masina electrica, dar nu mai mult de 3.700 de euro, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. 

Cei care vor dori sa isi cumpere un hibrid la liber vor beneficia de o reducere de pana la 10% din pret, dar nu mai mult de 1.800 euro, in echivalentul lei, la cursul BNR. 

Dovada de la producator

Cu toate ca premierul Emil Boc a anuntat adoptarea ordonantei pentru promovarea vehiculelor nepoluante si eficiente energetice in varianta propusa de Ministerul Mediului, reglementarea reduce sprijinul promis initial pentru cumparatorii acestor modele. 

Acestea prevedea 6 vouchere pentru romanii care ar fi cumparat o masina electrica prin programul ”Rabla”, ceea ce ar fi insemnat un sprijin de peste 5.000 de euro. De asemenea, cumparatorii de masini electrice la liber ar fi primit 25% din valoarea automobilului, fata de 20% cat este plafonul stabilit prin ordonanta.  

Potrivit lui Borbely, facilitatile sunt valabile pentru persoane fizice, institutii publice si autoritati centrale si locale. 

Voucherele oferite pentru cumparatorii de masini electrice si hibrid vor fi aceleasi ca pentru masini cu combustibil conventional, cu aceeasi valoare, de 3.800 lei. Pentru a primi 4, sau 2 tichete valorice, cumparatorul va trebui sa obtina de la producatorul masinii electrice, respectiv hibrid, o dovada ca urmeaza sa faca achizitia. Dovada ar putea lua forma unui precontract, iar modalitatea de plata va fi stabilita printr-un act normativ si un ghid ce vor fi finalizate in perioada urmatoare. 

”Potrivit unei directive europene din 2009, toate statele trebuie sa vina cu propuneri pentru promovarea autovehiculelor nepoluante. Putem da si trebuiesc date aceste facilitati. In momentul de fata, singura facilitate este ca nu se plateste taxa de prima inmatriculare pentru masinile hibrid si electrice”, a declarat ministrul. El a reamintit ca, in urma adoptarii ”Cartii Albe a Tranporturilor” la nivel UE, toate statele europene vor fi constranse sa reduca la jumatate numarul masinilor cu combustibili conventional pana in 2030. 

Documentul mai prevede ca pana in 2050 masinile alimentate cu benzina si motorina sa fie interzise in orasele mari.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Romanii isi pot cumpara masini electrice prin programul "Rabla", de saptamana viitoare

Romania nu va avea o piata a masinilor electrice mai devreme de cativa ani

spot_img

Ultimele știri