Sticle goale reciclam!

Text de Carmen Deleanu

Sute de mii de tone de deseuri din sticla ajung anual pe piata din Romania. Aproximativ o treime dintre acestea (32%) ar trebui sa fie reciclate si valorificate, potrivit tintei stabilite pentru anul in curs. Neadaptarea unui sistem national de reciclare selectiva, precum si doza de rezistenta impusa de mentalitatea populatiei sunt, in opinia specialistilor, obstacolele care ar putea duce la neindeplinirea obiectivelor stabilite in acest sens.

Eficienta economica – obligatie europeana

Ministrul mediului, Attila Korodi, spune ca piedicile inregistrate in procesul de reciclare si valorificare ale sticlei pot fi inlaturate prin constientizarea beneficiilor pe care acest proces le implica, atat din punctul de vedere al mediului, cat si al implicatiilor economice. "Spre deosebire de materialele plastice sau de hartie, sticla aruncata poate fi reciclata la nesfarsit. Teoretic, este posibila fabricarea de noi recipiente din sticla pornind de la aproape 100% cioburi din sticla, si aceasta fara pierderea calitatii", a subliniat ministrul mediului. Datele ministerului mai arata ca prin reciclarea unei tone de sticla se eco nomisesc 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat), iar prin reciclarea a 19.000 tone de sticla, Romania poate eco nomisi pana la 1.900 tone de carbune si 440 tone de substante chimice. Energia electrica salvata prin reciclarea cioburilor de sticla la aceasta cantitate repre zinta o economie de pana la 1% din consumul actual al Romaniei.

Ultima centralizare anuala pe care a realizat-o Ministerul Mediului arata ca, in 2006, cantitatea totala de ambalaje din sticla introduse pe piata a fost de 285.229,29 tone, din care au fost valorificate 21.520,64 tone, reprezentand 7,54%. De ase menea, cantitatea de deseuri de ambalaje reciclata a fost de 20.318,74 tone. Cantitatea de deseuri de ambalaje gestionate de consiliile locale a fost de 121.456,55 tone. Acest raport confirma statisticile nationale care arata ca ambalajele, in general, se gasesc in proportie de 60% la populatie si aproximativ 40% provin din sectorul comercial, proportie valabila si pentru deseurile de sticla.

Pe de alta parte, odata cu intrarea Romaniei in UE, procesul de reciclare este ghidat de anumite obiective pe care tara noastra si le-a asumat in raport cu partenerii europeni. Astfel, daca in 2007, obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru sticla a fost de 22% din cantitatea totala, in 2008 acesta a crescut cu zece procente, ajungand la 32%. In 2009, obiecti vul de valorificare prin reciclare a sticlei va fi de 38% si va continua sa creasca pana in 2013, cand va ajunge la 60%. "Pentru o valorificare mai eficienta este necesara colectarea lor in functie de culoare, asa cum este prevazut si in Strategia Na tionala de Gestionare a Deseurilor", a tinut sa sublinieze minis trul mediului.

O spalam sau facem alta?

Realizarea obiectivelor de reciclare selectiva a deseurilor depinde insa, in mare masura, de comportamentul reprezentantilor autoritatilor locale si al oamenilor, mai ales in cazul deseurilor de sticla, care nu pot fi valorificate daca nu inde pli nesc anumite conditii. "Daca nu sunt curate, deseurile din sticla sunt aruncate la gunoi, pentru ca unele fabrici care se ocupa cu prelucrarea acestora nu au capacitatea de a le spala", ne-a declarat Bogdan Constantinescu, director marketing Urban SA. Acesta a dat ca exemplu situatia din sectorul 6, unde, in luna aprilie, s-a lansat un program de colectare de deseuri in containere de 3 mc. "Intre 15 aprilie si 15 mai s-au colectat, prin acest program de colectare selectiva, 25 de tone de deseuri de sticla. Doar 15 tone au fost insa valorificate, zece fiind aruncate la groapa de gunoi pentru ca erau murdare", a spus Constanti nescu. Potrivit acestuia, una dintre solutii ar fi achizitionarea de catre fabricile specializate a unor instalatii competitive, care sa permita spalarea deseurilor. "Oricum, comportamentul oamenilor s-a mai schimbat, comparativ cu perioada de debut a programului de reciclare selectiva, parca au devenit mai receptivi", a mai aratat reprezentantul firmei de salubritate.

Sectorul 6 este insa privilegiat din punctul de vedere al reciclarii selective. Primaria din acest sector impreuna cu Eco Rom Ambalaje si Urban SA au demarat, anul trecut, un program de colectare selectiva a deseurilor reciclabile, care cu prinde, in prezent, intreg arealul sectorului 6. Modelul nu a fost preluat insa si de celelalte sectoare, care nu si-au exprimat dorinta de a prelua initiativa. "Containerele pentru reciclarea selectiva sunt amplasate pe domeniul public, trebuie sa avem aprobarea primariei pentru amplasarea acestora. La nivelul Capitalei insa, doar cei de la sectorul 6 ne-au solicitat serviciile", ne-a declarat directorul general al Eco Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu. "Poate pana la toamna va trece efervescenta alegerilor, se vor preda cheile nou-venitilor, vor trece si concediile de vara, si atunci cei de la primariile de sector vor fi, probabil, mai receptivi la problema colectarii selective", a mai comentat directorul general al Eco Rom Ambalaje, companie care a preluat responsabilitatile de valorificare a deseu rilor din ambalaje din sticla pentru aproximativ 200 de companii.

Piata ambalajelor din sticla: 90 milioane euro

"Potrivit estimarilor clientilor Eco Rom, 150.000 de tone de ambalaje din sticla vor fi puse pe piata pana la sfarsitul anului 2008, ceea ce insemana ca vor fi reciclate peste 40.000 de tone, in conformitate cu tinta de 32% din acest an. Oricum, trendul de crestere a productiei este de 10% pe fiecare an", a mai spus Popescu.

Stirom – principalul furnizor local de ambalaje din sticla, estimeaza o crestere a pietei ambalajelor pentru anul acesta cu 5%-6%, in valoare de circa 90 de milioane de euro, pe fondul cresterii vanzarilor de bere. Aceasta in conditiile in care piata berii a inregistrat, in 2007, un ritm de crestere de aproximativ 10%, fiind unul dintre segmentele cele mai dinamice din categoria bauturilor.

Incet cu pianul pe scari

Procesarea deseurilor de sticla este incurajata si de unele autoritati. Consiliul Concurentei a avizat recent schema de ajutor de stat regional privind procesarea deseurilor de sticla in vederea reciclarii, cu o valoare totala de 16 milioane de lei, in intervalul 2007-2011, asigurata de Administratia Fondului de Mediu. Sprijinul financiar este acordat intreprinderilor mari sau IMM-urilor cu scopul investitiilor in noi instalatii de procesare a deseurilor de sticla, care vor contribui la protectia mediului. Potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului
pentru Mediu, niciun proiect nu a fost depus inca pentru aceste fonduri. "Nu exista inca solicitari pentru acesti bani, nu exista nici proiecte aprobate, nici in curs de finantare, poate pana in 2011 se vor depune totusi", ne-a declarat Gabriela Nicolae, reprezentanta Directiei de Comunicare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri