Ecobricks sunt sticle de plastic umplute cu bucăți mai mici de plastic care, aflate pe pământ sau în apă, ar polua mediul. În schimb, ele devin cărămizi cu ajutorul cărora se pot construi obiecte de mobilier sau chiar clădiri întregi.
Ecobrick este un fel de cărămidă formată dintr-o sticlă de plastic umplută bine cu alte bucăți de plastic folosite, curățate și uscate sau cu alte deșeuri care, lăsate în aer liber, ar fi toxice pentru mediu (polistiren, cabluri, baterii mici).
Inventatorii Ecobricks și-au propus să profite de longevitatea și durabilitatea plasticului, dar și să-l țină departe de mediul înconjurător, așa că l-au transformat în cărămizi ce pot fi folosite pentru a confecționa mobilă modulară, mobilier de grădină, pereți și chiar clădiri întregi.
Partea cea mai bună la aceste cărămizi, spun inițiatorii ideii, este că nu ai nevoie de aparatură sofisticată, de specialiști sau de cursuri, ci fiecare le poate confecționa la el acasă, astfel că există costuri zero pentru gospodării, școli, comunități și pentru oricine construiește cu Ecobricks.
Cum faci o cărămidă ecobrick
Primul pas este să speli și să usuci produsele din plastic pe care le vei folosi. Dacă rămân resturi de mâncare, urme de ulei sau orice murdărie, acestea pot duce la formarea microbilor și, prin urmare, generarea de metan.
Apoi, atunci când alegi ce sticle vei folosi, ține cont de volumul acestora, de cât de ușor le poți găsi și de proiectul la care le vei folosi. Bețișorul cu care vei împinge plasticul în interiorul sticlei trebuie să fie din lemn sau din bambus, să aibă o lungime corespunzătoare cu cea a sticlei și cu un diametru de aproximativ 6 milimetri. Evită bețele ascuțite la un capăt, căci pot perfora sticla. Din același motiv este interzis să bagi în PET bucăți de metal sau cioburi. De asemenea, nu e recomandat să folosești hârtie sau materiale biodegradabile ca umplutură, deoarece pentru acestea există alte soluții. Ecobricks au fost inventate pentru a ascunde deșeurile toxice pentru mediu.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bxJcYIR3Uk8]
Următorul pas este să încarci sticla cu diverse tipuri de plastic, mai subțire sau mai tare, colorat sau incolor. Bucățile mari de plastic pot fi tăiate astfel încât să încapă în sticle, iar PET-urile care s-au perforat în timpul manevrării pot fi transformate în material de umplut.
Pentru a putea fi folosită, o cărămidă ecobrick trebuie să aibă o cel puțin greutate egală cu volumul sticlei înmulțit cu 0,35. Apoi, cel mai bine este ca sticlele să fie lipite între ele cu un material natural, cum ar fi pământul.