Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Stavros Dimas: Romania are de lucrat la capitolele deseuri, apa si poluare

Stavros Dimas, comisarul European pentru Mediu, le-a dat intalnire luni, pe blogul sau, tuturor celor interesati de mediul inconurator. Cu ocazia Zilei Internationale a Blog-urilor, oficialul a organizat o intalnire virtuala cu cei care au sugestii, comentarii sau intrebari referitoare la mediu.

Sunt organismele modificate genetic un lucru bun? Cat de "verde" este Comisia Europeana? Vor scapa vreodata europenii de masinile cu combustibil fosil? Sunt biocombustibilii o solutie? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care comisarul european le-a primit astazi pe blogul sau.

Comisarul european pentru Mediu a raspuns intrebarii postate de Green Report referitoare la problemele de mediu cu care se confrunta noile tari membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria. Stavros Dimas a declarat ca, atunci cand cele doua tari au aderat la UE si-au luat angajamentul de a adopta legislatia europeana la nivel national, iar pentru implementarea efectiva a legislatiei este nevoie de investitii semnificative, in special in domenii precum managementul deseurilor, apei si poluarii.

Stavros Dimas a mai spus ca, desi UE va asigura co-finantarea in proiecte din aceste domenii, este nevoie si de o implicare nationala.

In domeniul protectiei mediului, ambele tari dispun de zone naturale splendide care imbogatesc mostenirea comunitara, apreciaza comisarul european. "Cu toate acestea, ele (Romania si Bulgaria – n.r.) mai au de facut eforturi semnificative pentru a-si respecta in totalitate obligatiile luate in crearea retelei de arii protejate Natura 2000", a declarat Stavros Dimas.

"Comisia va sustine si monitoriza aceste eforturi. In cele din urma, Comisia poate initia proceduri legale, daca devine clar ca nu se inregistreaza progrese", a mai spus acesta.

Comisarul european pentru Mediu a mai spus, raspunzand la una dintre intrebarile postate, ca exista o diferenta intre statele UE in ce priveste nivelul de constientizare a problemelor de mediu. Desi a apreciat ca incurajator faptul ca acest nivel creste in fiecare tara, diferentele sunt date de un complex de factori culturali, istorici si economici ai fiecarei tari.

"Actorii cheie din fiecare stat – autoritatile publice, companiile si organziatiile non-guvernamentale – sunt in prima linie a mecanismului de informare a populatiei", a declarat Stavros Dimas. "Nu este usor pentru Comisia Europeana sa ajunga la toti cei 500 de milioane de cetateni ai UE in mod direct! Ce putem sa facem este sa colaboram cu statele membre pentru a completa informatia prin diferite canale: media, site-ul Uniunii Europene si publicatii distribuite prin punctele de informare europeana din fiecare stat membru", a mai spus acesta.

Stavros Dimas si-a exprimat speranta ca eforturile depuse de Uniunea Europeana prin campaniile organizate vor duce la disparitia prapastiei dintre tari in ce priveste constientizarea problemelor de mediu.

De asemenea, comisarul european pentru Mediu a abordat problema organismelor modificate genetic. Dimas a spus ca este pentru o baza stiintifica consistenta si transparenta pentru deciziile in ce priveste OMG. Stavros Dimas a invitat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) sa colaboreze mai bine cu organizatiile stiintifice nationale. "De asemenea, cer EFSA sa clarifice protocoalele care trebuie folosite de aplicanti pentru a efectua studii privind siguranta si sa explice efectele potentiale pe termen lung asupra biodiversitatii", a declarat Stavros Dimas.

Comisarul european pentru Mediu, de nationalitate greaca, a fost intrebat, totodata, despre cum crede ca se vor rezolva problemele Greciei, grav afectata de incendiile din aceasta vara. Stavros Dimas s-a aratat increzator in faptul guvernul va aborda reconstructia si reabilitarea zonelor afectate ca pe o prioritate. El a mai spus ca este o problema care trebuie rezolvata atat la nivel national, cat si local.

Stavros Dimas a raspuns, timp de trei ore, intrebarilor legate de problemele de mediu ale Europei. Cetatenii UE l-au intrebat despre aspecte actuale precum organismele modificate genetic, politica maritima sau emisii, precum si despre ecoturism, agricultura, legislatie europeana sau mentalitatea europeana in ce priveste ecologia. "Am acoperit o multime de subiecte in ultimele trei ore, dar sunt constient ca nu am reusit sa raspund la toate intrebarile. O voi face in zilele urmatoare", a incheiat comisarul european pentru Mediu, multumind tuturor celor care au participat.

spot_img

Ultimele știri