5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Dacă ești pasionat și de protejarea mediului, dar și de sporturile de iarnă, ar fi bine să alegi să te bucuri de zăpadă într-o destinație care arată respect față de mediul înconjurător. Industria sporturilor de iarnă este consumatoare de resurse, dar sunt și unele stațiuni care pun sustenabilitatea înaintea câștigurilor.

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Industria sporturilor de iarnă înseamnă, de cele mai multe ori, consumul combustibililor fosili și a electricității pentru teleschiuri, telescaune și telecabine, crearea zăpezii artificiale, care presupune folosirea a zeci de mii de litri de apă pe minut, dar și defrișarea unor zone, pentru amenajarea pârtiilor noi.

Însă practicanții profesioniști ai sporturilor de iarnă sunt și mari iubitori de natură, așa că stațiunile sustenabile încep să primească atenție, în speranță că schiatul și snowboard-ingul vor avea impact minim asupra mediului.

Îți dăm mai jos câteva sugestii de stațiuni de schi din Europa unde te poți distra fără să faci rău mediului.

1. Saas-Fee, Elveția

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Numită și „Perla Alpilor”, stațiunea este recunoscută ca fiind una din cele mai sustenabile din lume, grație interdicției de a utiliza mașinile. Administrația și-a asumat promovarea unui turism prietenos cu mediu, iar orașul este pionier în turismul alpin ecologic. Cu investiții majore în sustenabilitate și cu o instalație de filtrare a particulelor din sistemele de încălzire prin arderea lemnului, Saas Fee este pe cale să devină prima comunitate fără praf fin din Alpii Europeni. Începând cu iarna 2016-2017, stațiunea a înlocuit autobuzele pe combustibil, care transportă gratuit turiștii către pârtii, cu unele electrice. Autobuzele au zero emisii, iar bateriile sunt încărcate cu ajutorul energiei regenerabile. În Saas-Fee, toată electricitate – inclusiv cea folosită pentru lifturi – provine de la hidrocentrala Valais.

Pârtiile urcă de la 1.800 de metri până la 3.600 de metri, iar zăpada naturală se menține chiar și până în august.

2. Avoriaz, Franța

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Încă de la deschiderea sa, din 1966, stațiunea a fost una pietonală, ceea ce înseamnă că mașinile au accesul interzis. Ba mai mult, printre hoteluri și blocuri sunt direct pârtii, așa că poți să-ți pui clăparii în casă și să pleci direct pe schiuri. Grija pentru sustenabilitate se vede în monitorizarea consumului de combustibil, utilizarea snowmobilelor electrice, impunerea unor standarde de calitate ridicate privind protecția mediului pentru construirea clădirilor noi și eficientizarea iluminatului din punct de vedere energetic. Este încurajată utilizarea obiectelor reciclate și toată stațiunea este prevăzută cu coșuri de gunoi pentru sortarea separată a deșeurilor.

Acoperișurile sunt construite astfel încât să mențină zăpada, pentru o mai bună izolație a locuințelor, iar o centrală termică din apropiere asigură încălzirea și apa caldă.

3. Chamonix, Franța

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

În 2010, Chamonix și-a lansat planul acțiune privind clima și energia, cu intenția de a reduce emisiile de carbon cu 20% până în 2020. Una dintre măsuri a constat în accesul gratuit la transportul în comun pentru turiști și pentru localnici. „Trei milioane de oameni circulau cu mijloacele de transport înainte. De când transportul a devenit gratuit, numărul călătorilor s-a triplat”, a declarat primarul Eric Fournier, pentru The Guardian.

Proprietarii locuințelor care instalează sisteme de încălzire sustenabile au parte de reduceri de taxe, iar multe dintre clădirile publice au fost recondiționate. Următorul proiect este conectarea orașului Geneva (Elveția) de Chamonix printr-o rută feroviară directă, pentru ca turiștii să renunțe la mașini pentru distanța de 80 de kilometri dintre cele două localități.

4. Anzère, Elveția

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Cu doar 50 de kilometri de piste, stațiunea e mică și nu poate concura cu vecinele sale, Verbier sau Zermatt. Însă, grație atenției pe care o acordă mediului, capătă din ce în ce mai multă notorietate în rândul familiilor cu copii și a celor pasionați de mediu. Anzere se poate lăuda cu cel mai mare sistem de încălzire ecologic din Europa. Acesta a presupus o investiție de 5,9 milioane de lire sterline, economisește 1,5 milioane de litri de petrol pe an și oferă încălzire și apă caldă pentru 600 de apartamente, 2 hoteluri, o piscină în aer liber și un spa.

5. Kaprun, Austria

5 stațiuni de schi sustenabile din Europa

Kaprun a fost prima stațiune din Austria care a primit certificat ISO și un rating de cinci stele în ceea ce privesc evaluările ecologice. Lifturile care urcă din localitatea de la baza muntelui până în Kitzsteinhorn, de unde încep pârtiile, funcționează cu energii regenerabile, printre care și panouri solare. Transportul public este gratuit și copacii sunt plantați folosind metode ecologice. Există un sistem de conducte pentru canalizare de 11 kilometri, pentru a preveni poluarea pe munte și în ghețar, iar pungile sunt interzise la magazine și restaurante.

spot_img

Ultimele știri