31 de stații noi, în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului se află într-un amplu proces de modernizare. Astfel, i se vor mai adăuga 31 de stații noi. În plus, ministrul a spus că va fi creată o reţea comună de monitorizare a calităţii aerului, cu date din rețeaua națională, dar și din cea independentă.

„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cu toate carenţele ei, este singura acceptată ca şi furnizor de date în raport cu Comisia Europeană. Avem ceva lacune, cu suficient de multe zile pe an în care nu a funcţionat din cauza managementului prost. Astăzi, suntem într-un proces de modernizare, iar de la 148 de staţii cât are astăzi Reţeaua Naţională, vrem să mai avem 14 staţii cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, şi alte 17 cu bani prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare)”, a declarat Alexe la o dezbatere despre calitatea aerului în marile orașe, organizată de Ambasada Sustenabilității în România.

Ministrul a mai spus că, în luna martie, împreună cu societatea civilă va fi constituit un grup de lucru cu scopul de a fi creată o reţea comună de monitorizare a calităţii aerului în care să fie luate în calcul atât datele din rețeaua naţională de monitorizare, cât și din rețeaua independentă de senzori.

„Am stabilit să facem un grup de lucru astfel încât, pe lângă Reţeaua Naţională de Măsurare a Calităţii Aerului, să dezvoltăm o reţea independentă de senzori, care să ne furnizeze în timp real date sau să facem un model numeric, mult mai transparent şi mult mai bun. Fac încă o dată apel către administraţiile publice din ţară să-şi urgenteze realizarea planurilor integrate de calitate a aerului şi să realizeze rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei”.

Ministrul Mediului a menţionat, în acest context, că nu este surprins de faptul că 23.000 de români mor în fiecare an în România din cauza poluării şi a calităţii precare a aerului, arătând, de asemenea, că în ţară nu prea s-a discutat despre acest fenomen.

„Nu o spunem noi ca minister, ci o spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii care are în spate inclusiv date de la Agenţia Europeană de Mediu. În România, trebuie să vă recunosc, că nu prea s-a discutat despre acest fenomen. Am avut posibilitatea ca, din noiembrie, de când am preluat mandatul la Ministerul Mediului, să deschidem sertarele cu toate problemele cu care se confruntă astăzi România în ceea ce priveşte mediul. Unul dintre aceste dosare este pe calitatea aerului care, din păcate, de la an la an, am senzaţia că în marile oraşe este mai poluat”, a afirmat ministrul de resort.

spot_img

Ultimele știri