Statii de sortare si compostare moderne pentru deseuri la Craiova

Reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai autoritatilor locale si judetene din Craiova au stabilit un punct de vedere comun cu privire la planul de salubrizare al judetului Dolj, in cadrul unei intalniri care a avut loc, vineri. Solutia agreata de autoritati este aceea ca rampa ecologica a Craiovei sa fie folosita pentru depozitarea gunoiului din judet, la Craiova sa fie construita o statie de sortare si una de compostare, iar in Dolj sa fie amenajate patru noi statii de sortare, informeaza Agerpres.

Localitatile Doljului vor fi astfel deservite de cinci statii de sortare, una fiind deja functionala la Goicea. La aceasta data, in judetul Dolj, gradul de acoperire cu servicii de salubrizare este de 31,2 %. Exista cinci operatori de servicii de colectare si transport: Serviciul Public de Salubritate Craiova, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public si Privat Bailesti, Directia Servicii de Utilitate Publica Calafat, SC RETIM Service Filiasi si Serviciul de Salubrizare a orasului Segarcea.

La nivelul judetului Dolj nu exista statii de sortare si compostare, si doar un singur depozit, Mofleni, cu o capacitate de 4,5 mil. mc, pe 49 de hectare, este conform cu normele in domeniu. In mediul rural sunt 386 spatii de depozitare necontrolate, ce ocupa 182 hectare, cu un volum estimat de 410.000 metri cubi.
In urma discutiilor s-a stabilit ca trebuie realizate statii de transfer, sortare si compostare, inchise cele peste 350 de puncte de depozitare neconforme si ca este nevoie de masini speciale pentru transportul deseurilor catre statiile de transfer.

"Statiile de sortare si compostare trebuie realizate, fiindca normele europene le impun. Este foarte bine pentru cetatenii orasului ca avem posibilitatea sa le realizam din fonduri europene.In alte conditii investitia ar fi trebuit facuta cu fonduri proprii, de la bugetul local, ceea ce inevitabil ar fi dus la majorarea considerabila a costurilor ridicarii gunoiului pentru cetateni. Acestea sunt si motivele pentru care am acceptat sa fim parte in acest proiect", a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Primaria Municipiului Craiova a gazduit, vineri, o intalnire intre reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai autoritatilor locale, la care au participat, din partea Ministerului Mediului, directorul Silviu Stoica, Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova, Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Denisa Buzatu, directorul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pe Mediu 4 S-V Oltenia.

spot_img

Ultimele știri