De acum inainte statele membre vor avea dreptul sa interzica organismele modificate genetic (OMG) chiar daca la nivelul Comisiei Europene se ia decizia autorizarii cultivarii acestora.
Comisia de Mediu a Parlamentului European a votat marti impotriva cultivarii de organisme modificate genetic in Uniunea Europeana, scrie europarlamentarul Daciana Sarbu intr-un post pe blogul personal.
Europarlamentarul precizeaza, in postul in postul intitulat „Se aude, domnule Tabara?“ ca nu e vorba de un vot care interzice organismele modificate genetic, „dar e o decizie care ridica bariere serioase in calea lor.“
Statele membre vor avea dreptul sa interzica OMG chiar daca la nivelul Comisiei Europene se ia decizia autorizarii cultivarii acestora.
„Diversitatea practicilor agricole, a climei si a geografiei intre statele membre si in cadrul statelor membre este principalul argument care justifica aplicarea subsidiaritatii pentru cultivarea OMG-urilor“, argumenteaza Daciana Sarbu.
61% din europeni nu vor OMG-uri
Europarlamentarul consideră că impactul asupra agriculturii sau asupra mediului dintr-un anume stat membru pot fi motive de a interzice cultivarea OMG pe teritoriul statului respectiv.
„Impactul cultivarii OMG pe scara larga in Romania ar insemna implicit excluderea de pe piata a micilor producatori si sacrificarea credibilitatii Romaniei de producator bio, printre altele“, exemplifica europarlamentarul PSD, adugand ca „in teorie, aceasta schimbare de directie va insemna mai mult control democratic intern asupra deciziei cultivarii OMG.“
De altfel, majoritatea statelor UE sunt, in acest moment, sceptice si rezervate fata de OMG, in primul rand fiindca populatia este in general impotriva, iar guvernele tin cont de atitudinea populatiei.
“Aceasta propunere apare in contextul opozitiei persistente a opiniei publice europene fata de diseminarea OMG-urilor si fata de utilizarea acestora in sectorul agricol. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru referitor la acest aspect, publicat in octombrie 2010, 61% dintre europeni considera ca „alimentatia pe baza de OMG ii nemultumeste” si acelasi procent de europeni (61%) este impotriva ideii ca dezvoltarea alimentatiei pe baza de OMG-uri ar trebui incurajata. Numai 21% sunt de acord (față de 58% în dezacord) cu afirmatia potrivit careia „alimentatia pe baza de OMG-uri este sigura pentru generatiile viitoare”. In cele din urma, in nicio tara, majoritatea respondentilor nu sunt de acord cu afirmatia potrivit careia cultivarea OMG-urilor este buna pentru economia nationala”, se arata in raportul Lepage discutat si votat marti in cadrul Comisiei ENVI.
Romania se numara printre cele numai sase state membre UE care cultiva porumb modificat genetic. Procentul suprafetelor cultivate cu OMG la nivel european este in scadere. Franta a renuntat anii trecuti la cultivarea porumbului modificat genetic din cauza ingrijorarilor legate de efectul asupra mediului, iar opinia publica europeana este tot mai ingrijorata de potentialele efecte nocive asupra mediului, precum si asupra sanatatii publice.
Dupa cum se stie, Uniunea Europeana are o politica deosebit de prudenta in privinta acestora, din ratiuni care tin de protejarea mediului, precum si de siguranta alimentara si sanatatea populatiei. Pana in acest moment, doar doua forme de OMG au fost aprobate spre cultivare in Uniunea Europeana, ultima dintre ele in luna martie 2010, dupa un proces de testari si aprobari care a durat 13 ani. Multe tari membre ale Uniunii Europene – printre care Franta, Germania, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Austria si Polonia fie au interzis folosirea OMG in agricultura, fie se manifesta activ impotriva OMG.
Sursa foto: apologeticum.wordpress.com
Bogdan Tupilat