Standardul Euro 7 privind emisiile vehiculelor ar trebui introdus până în 2025

Asociația 2Celsius, alături de alte 40 organizații neguvernamentale și câteva orașe europene, precum Paris, Londra sau Bruxelles, a transmis o scrisoare Comisiei Europene prin care solicită introducerea rapidă a standardului Euro 7 pentru vehicule și limitarea poluării din trafic.

Potrivit reprezentanților societății civile, în ciuda renunțării treptate la mașinile cu motor cu combustie internă (MCI) propusă în 2035 și a adoptării mașinilor electrice, un nou standard Euro 7 este încă relevant. Organizația europeană Transport&Environment estimează că încă 95 de milioane de mașini MCI vor fi vândute în Europa între 2025 și 2035, când se preconizează că Euro 7 va intra în vigoare, în timp ce pătrunderea pe piață a camioanelor cu emisii zero va dura.

În medie, aceste vehicule vor rămâne pe drumuri mai mult de un deceniu și mult mai mult în Europa Centrală, de Est și de Sud, adesea peste 15 ani. Aceasta înseamnă că există cel puțin încă un sfert de secol de vehicule poluante pe drumurile UE. Un nou standard Euro 7/VII este ultima șansă a Europei de a reduce poluarea toxică de la motoare și nu poate fi ratată.

Un standard Euro 7 ambițios ar putea reduce emisiile totale de NOx din UE cu 4,2 milioane de tone până în 2050 și ar putea evita 35.000 de decese premature. Reducerile extrem de importante ale poluării sunt fezabile atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. Propunerea Comisiei trebuie să fie o revizuire cuprinzătoare a standardului Euro 6/VI învechit, reducând poluarea la cele mai scăzute niveluri fezabile din punct de vedere tehnic și înlăturarea tuturor lacunelor lăsate în urmă din era Dieselgate.

„Prin urmare, solicităm Comisiei Europene să se asigure că propunerea sa:

  1. Stabilește cele mai mici limite globale, pe baza celei mai bune tehnologii disponibile; ar trebui cel puțin aliniată cu cele mai ambițioase scenarii de limită prezentate de Consorțiul CLOVE. Pe lângă aceasta, este nevoie urgentă de mai multă ambiție pentru a reduce emisiile de pornire la rece, adică cele care apar atunci când motorul este pornit pentru prima dată, pentru toate vehiculele la cele mai scăzute niveluri fezabile din punct de vedere tehnic. Acest lucru este esențial pentru a reduce emisiile totale ale călătoriei, în special pentru NOx în zonele urbane, unde majoritatea oamenilor sunt expuși.
  2. Reglementează toți poluanții relevanți dăunători sănătății umane și mediului: inclusiv particule ultrafine, amoniac, oxizi de azot, metan și formaldehidă și gaze organice non-metanice. Particulele de frână trebuie să fie, de asemenea, acoperite și limitele stabilite la un nivel care ar necesita instalarea celei mai eficiente tehnologii de reducere a emisiilor.
  3. Acoperă toate condițiile de conducere care pot fi întâlnite în Europa, asigurându-se că limitele de emisii se aplică oriunde și oricând este condusă o mașină. Consumatorii ar trebui, în sfârșit, să aibă încredere în eficacitatea standardelor de emisii atunci când merg la dealer. Dacă o mașină este proiectată pentru a fi condusă într-un anumit mod pe șosea, cum ar fi în călătoriile în oraș, atunci trebuie să respecte limitele de emisii atunci când mașina se conduce astfel. În plus, orice posibilitate de depășire a limitelor aplicabile, așa-numitele condiții de conducere „extinse”, ar trebui să se aplice numai condițiilor de conducere foarte rare și extreme.
  4. Asigură conformitatea cu emisiile pe durata de viață și necesită durabilitate și testare în funcționare care acoperă întreaga durată de viață a vehiculelor în toate statele membre. Acest lucru este esențial pentru a se asigura că poluarea aerului nu este exportată împreună cu mașinile second hand în Europa Centrală, de Est și de Sud, deoarece fiecare cetățean al UE are același drept de a respira aer curat. În următorul standard ar trebui incluse prevederi stricte privind cerințele de durabilitate pentru a evita astfel de dezastruoase situație”, se arată în comunicatul de presă al 2Celsius.
spot_img

Ultimele știri