Standarde globale de masurare a emisiilor pentru companii

Peste 60 de companii au completat un chestionar privind noile standarde globale menite sa masoare nivelul de emisii generate de produsele lor si de distributia acestora.

Standardele sunt incluse intr-un protocol ce va intra in dezbatere publica timp de 30 de zile la sfarsitul lunii septembrie. Varianta oficiala va fi publicata pana in luna martie 2011.

Standardele globale pentru masurarea emisiilor au fost elaborate de Institutul International de Resurse (IIR) si Consiliul International de Afaceri pentru Dezvoltare Sustenabila. Documentul reprezinta un instrument de analiza ce furnizeaza metode de masurare a emisiilor asociate cu produsele lor in timpul ciclurilor de viata.

Companiile au testat instrumentul

La chestionar au raspuns 62 de companii, din 17 tari, provenind din mai multe sectoare de activitate. Acestea au inceput sa testeze standardele incepand cu luna ianuarie.

”Experimentul ilustreaza faptul ca regulamentele tot mai stricte privind masuratorile, raportarile si verificarile datelor implica decizii complexe din punct de vedere tehnic si in ceea ce priveste politica companiei. Abordarea protocolului privind dezvoltarea unor standarde internationale furnizeaza un model ce ar putea fi folosit si la dezvoltarea regulilor de masurare a emisiilor la nivel national”, a explicat Jennifer Morgan, directorul Programului Clima si Energie, derulat de IIR.

Reprezentantii companiilor au avut putine dificultati la completarea chestionarului in conformitate cu cerintele si au fost ajutati de ghidul chestionarului.

”Asteptam implementarea unor standarde ce vor putea fi folosite la nivel global. Testarea protocolului ne-a permis sa interactionam cu alte organizatii multinationale si sa intram in dialog cu ONG-uri, autoritati si institutii academice. Cand astfel de actori se reunesc pentru a elabora niste standarde, acestea vor fi respectate de toata lumea, iar noi vrem sa ne asiguram nu numai ca invatam din acest proces, ci si ca avem oportunitatea de a contribui la crearea si implementarea lui”, a declarat Robert ter Kuile, manager Energie si Schimbari Climatice la PepsiCo.

Transparenta in raportarea emisiilor

Potrivit feedback-ului primit de la cei mai multi reprezentanti de companii, chestionarul ar putea fi usor de completat, cu o frecventa anuala. Repondentii au confirmat faptul ca protocolul ajuta la identificarea oportunitatilor de reducere a emisiilor, prioritizand eforturile companiilor. De asemenea, instrumentul conduce la diferentierea produselor si la crearea de avantaje competitive, imbunatatind credibilitatea si transparenta in procesul de raportare a emisiilor.

”Completarea chestionarului a fost un proces util care ne-a permis sa evaluam nivelul de emisii pentru intreg procesul de productie si sa identificam procesele care necesita mai multa atentie”, a explicat Katie Wallace, specialist in sustenabilitate la compania New Belgium Brewing. Ea a mentionat ca rezultatele obtinute vor fi folosite pentru impunerea unor masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Printre companiile care au participat la testarea standardelor se numara: 3M, Acer Inc, Airbus S.A.S, AkzoNobel, Baoshan Iron & Steel Co., Bloomberg LP, Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG, Deutsche Telekom AG, DuPont, Ecolab, Ford Motor Company, General Electric, Herman Miller Inc, IKEA, Italcementi Group, Kraft Foods, Kun Shan Tai Ying Paint Co, Levi Strauss & Co., Mitsubishi Chemical Corporation, PepsiCo, PricewaterhouseCoopers (Hong Kong), Procter & Gamble Eurocor si Veolia Water.

Raluca Petrescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri