A fost publicat primul standard pentru măsurarea risipei alimentare

World Resources Institute și alte 6 instituții internaționale au publicat recent primul standard pentru măsurarea risipei alimentare. Cu ajutorul lui, guvernele și companiile vor putea cuantifica pierderile, vor putea identifica unde are loc risipa și o vor putea raporta în mod unitar. Totodată, standardul ar trebui să ajute stakeholderii să îmbunătățească transportul, consumul și stocarea hranei.

risipa alimentară

Standardul a fost prezentat la Forumul Global pentru o Creștere Verde (3GF), care a avut loc luni în Danemarca. La elaborarea lui, au lucrat experți din cadrul World Resources Institute, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), United Nations Environment Programme (UNEP), The Waste and Resources Action Programme (WRAP), World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), The Consumer Goods Forum (CGF), Nestlé și proiectului FUSIONS.

Începând cu 2013, aceștia au încercat să identifice indicatori și să formuleze recomandări care să-i determine pe stakeholderi să raporteze în mod consistent și transparent risipa de hrană. Astfel, ei speră să facă economii, să întărească securitatea alimentară, să încurajeze folosirea eficientă a resurselor naturale și să reducă impactul risipei asupra mediului.

risipă alimentară

Președintele WRI, Andrew Steer, a explicat rolul standardului:

Nu există niciun motiv pentru care am risipi atât cât risipim. Acum, avem un instrument puternic, care va ajuta guvernele și afacerile să economisească bani, să protejeze resurse și să asigure hrană mai multor oameni care au nevoie.

Risipa alimentară, impact multiplu

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), am aruncat o treime din hrana produsă la nivel global din 2009 și până acum, cheltuind astfel 940 de miliarde de dolari. Impactul nu este însă doar unul economic.

Risipa alimentară exacerbează insecuritatea alimentară și are un impact semnificativ asupra mediului. Un sfert din apa folosită în agricultură a fost destinată producției alimentelor irosite, iar terenul necesar pentru producția lor a fost cât suprafața Chinei. De asemenea, risipa alimentară a fost responsabilă pentru 8% din cantitatea de gaze cu efect de seră emisă la nivel global (doar SUA și China generează mai mult).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri