Sprijin financiar pentru propritarii de păduri

Proprietari de păduri care nu pot să le valorifice din punct de vedere al agriculturii vor putea primi o compensație financiară, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință pe teme agricole.

Pe baza discuțiilor avute cu mediul privat, cu ONG-urile și cu Ministerul Mediului, analizăm introducerea măsurii de silvomediu. Cei care sunt proprietari de păduri și nu pot să le valorifice din punct de vedere al agriculturii pot să primească o compensație financiară. Vrem să asigurăm o dezvoltare echilibrată între potențialul pe care îl are agricultura și mediul înconjurător”, a spus Constantin.

6 miliarde de euro investiți în măsurile de agromediu

De asemene, ministrul a mai declarat că România a investit aproape trei miliarde de euro în perioada 2007- 2013 prin măsurile de agromediu, iar alte trei miliarde de euro urmând să fie puse la dispoziție în următorii șapte ani,

Regulamentul european spunea ca 25% din alocarea financiară pe dezvoltare rurală să meargă la măsurile de agromediu în perioada 2007 — 2013. Am investit pe aceste măsuri aproape trei miliarde de euro, iar alte trei miliarde de euro vor fi puse la dispoziție pentru că procentajul a crescut la 30% în perioada 2014 — 2020. Sunt patru măsuri pe care le-am identificat și analizăm introducerea celei de-a cincea — măsura de silvomediu”, a explicat Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, prima măsură se referă la împădurirea terenurilor agricole, respectiv crearea de perdele forestiere, a doua la măsura de agromediu așa cum a fost definită și în perioada 2007 — 2013, a treia se referă la zonele defavorizate, nu numai cele montane, și cea de-a patra la agricultura ecologică, care s-a dezvoltat foarte mult în România plecând de la gradul redus de utilizare a îngrășămintelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri