Sportul alb devine „verde”

Turneele profesioniste de tenis nu sunt cele mai prietenoase cu mediul. Sute de oameni zboară la nesfârșit dintr-o parte a lumii în alta pentru a participa la aceste competiții. Cu toate acestea, organizatorii celor patru Mari Șlemuri – Melbourne, Paris, Londra și New York – și-au asumat adoptarea și dezvoltarea unei culturi a reciclării, sustenabilității și a eficienței. Potrivit unei analize efectuate de edie.com, organizatorii acestor turnee mențin o comunicare constantă și fac schimb de bune practici.

tenis

 

Wimbledon

În jur de 500.000 de spectatori intră în fiecare an pe porțile Wimbledon-ului generând mari cantități de deșeuri, printre care 250.000 de sticle de plastic și 350.000 de cești de ceai folosite. Aceste impresionante cantități de deșeuri sunt trimise la o stație de sortare și reciclare, în timp ce deșeurile care nu pot fi reciclate sunt redirecționate către o instalație de recuperare a energie din deșeuri prin ardere. În urma acestui proces, 95% din totalul deșeurilor produse la acest turneu sunt reciclate și nu ajung la gropile de gunoi. De asemenea, în apropierea terenurilor de tenis există o stație de epurare prin intermediul căreia 95% din apa folosită este reciclată.

tenis1

Roland-Garros

În luna mai 2014, Roland-Garros a devenit fost primul eveniment sportiv francez care deține o certificarea ISO 20121, iar al doilea eveniment din toate timpurile după Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Mai mult de 60% din flota turneului de vehicule fost certificate cu emisii reduse, datorită hibride și mașini electrice, în timp ce a fost luată decizia de a opri spălarea flotei cu apă, economisind 226.000 de litri de apă.  De asemenea, Federația Franceză de Tenis a decis ca porțiile de mâncare rămase după fiecare zi a evenimentului să fie donată. În 2014 au fost donate peste 15.000 de porții.

tenis3

US Open

Organizatorii turneului american au demart un program de compostare și reutilizare a resturilor alimentare. Anul trecut au fost compostate și reutilizate peste 425 de tone și alimente. De asemenea, de la standurile de mâncare și restaurantele din incita arenelor s-au adunat peste 4.500 de litri de ulei uzat care a fost transformat în biocombustibil.

tenis2

Australian Open

Melbourne Park, locul de desfășurare al Australian Open, este în plină reabilitare care va costa la final peste 350 de lire sterile. Federația Australiană de Tenis și-a propus ca aceasta să devină una dintre cele mai sustenabile arene din lume.

tenis4

 

Pe acoperișul construcției a fost instalat un start refelectorizant care respinge peste 70% din căldura soarelui, păstrând interioarele reci, în timp ce o instalație fotovoltaică oferă 42 MWh/an, cantitate suficientă pentru a alimenta șapte case pe parcursul unui an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri