Spiritul civic și uleiul uzat din gospodării nu fac casă bună în UE

Grăsimile alimentare uzate care rezultă din procesarea alimentelor, clasate ca deșeuri foarte periculoase, sunt responsabile pentru poluarea a milioane de litri de apă, atunci când ajung în canalizare. Un litru de ulei alimentar uzat poluează peste un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani, iar cantitățile imense de ulei uzat pe care le aruncăm în chiuvetă pot provoca catastrofe în sistemele de canalizare.  În Uniunea Europeană, colectarea și reciclarea acestui deșeu este atent reglementată. Însă, în cazul consumatorilor casnici, există un vid legislativ. Comisia Europeană a mizat pe spiritul civic și educația cetățenilor europeni. Însă, din păcate, inclusiv în marile capitale europene, cum e Londra, acest spirit civic lipsește. Cu un în urmă a fost extras dintr-o canalizare londoneză un ”fatberg”, o gramadă imensă de grăsime, de 15 tone, cel mai mare bloc din grăsimi alimentare amestecat cu deșeuri solide, găsit vreodată în măruntaiele Londrei, potrivit 7sur7.be.

 

 

În continuare, însă, în Londra subterană, plutesc enorme cantități de grăsimi putrede, amestecate cu resturi de șervețele și de hârtie igienică, care amenință să înfunde țevile de scurgere și să provoace inundații de proporții. Înarmați cu lopeți, lucrătorii de la canalizare plonjează zilnic în adâncurile Londrei pentru a sparge blocurile de grăsime. Ei spun că, anual, magma imundă provoacă 80.000 de obstrucționări ale canalizărilor, iar costurile de decongestionare ajung, tot anual, la 15 milioane de euro.

”Este din ce în ce mai rău. Blocurile imense de grăsime ajung acum în canalizări care nu au mai fost afectate vreodată. Munca noastră este titanică, iar în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales între Anul Nou și Crăciun, se deversează în canalizările londoneze echivalentul a două piscine olimpice de grăsime de curcan”, a spus Vince Minney, angajat al The Thames Water, companie care gestionează rețeaua de apă și canalizare a capitalei britanice.

Vince are 54 de ani și lucrează în Londra subterană de 24 de ani, exact din perioada în care ”fatbergul” a început să se extindă în canalizările Londrei. ”La temperaturi scăzute, grăsimea se amestecă cu resturi de hârtie igienică, șervețele, cu ambalaje din carton și formează o un aisberg de grăsime care, cu greu, poate fi spart, cărat și reciclat”, potrivit lui Vince.

Rețeaua de canalizare a Londrei include culoare imense, moștenite din epoca victoriană, conducte și tuburi prin care se scurge un amestec fetid de excremente și grăsimi în putrefacție. Un tablou de coșmar căruia i se adaugă un miros inimaginabil. Blocul de grăsime, cel mai mare din istoria Londrei, evacuat anul trecut din canalizările Londrei, de către compania de salubritate Countyclean, a fost reciclat, ulieurile și grăsimile fiind transformate în biodiesel și săpun.

”15 tone de grăsime, de mărimea unui autobuz imperial londonez, au fost extrase dintr-o canalizare din Kingston. Ne-au trebuit 10 zile să extragem acest aisberg constituit din grăsimi alimentare și din resturi de șervețele și hârtie igienică, care ar fi putut să provoace o inundație de proporții. Putem spune că este cel mai mare bloc de grăsime, găsit vreodată în canalizările Londrei”, au declarat reprezentanții companiei Thames Water.

Vince Minney îi sfătuiește pe londonezi să nu mai arunce grăsimea în chiuvetă, ci s-o colecteze în locuri special amenajate. ”Oamenii nu sunt rău intenționați, ci doar nu se gândesc la consecințe, iar sfatul meu, pentru a evita o catastrofă de proporții este următorul: <Aruncați grăsimile în tomberon, nu în chiuvetă!>”.

În România, colectarea uleiului alimentar uzat este reglementată doar în cazul restaurantelor, iar consumul anual de ulei al populației din România este estimat la circa 260.000 de tone. Deversarea uleiului uzat în mod necontrolat poate polua masiv apele, întrucât o singură picătură de ulei poate degrada pînă la 1.000 de litri de apă. Acest deșeu este deosebit de nociv pentru mediu, întrucât este o substanță greu degradabilă.

 

Citește și:

 Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, dar încă nu e perceput ca deșeu în România

MOL extinde colectarea uleiului alimentar uzat în 60 de benzinării

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri