Speciile alogene produc pagube de 12 miliare euro pe an

Speciile invazive reprezinta o amenintare grava la adresa biodiversitatii si a resurselor natural din Europa, cu un impact economic estimat la 12 miliarde de euro pe an. Acestea reprezinta a doua cauza principala a pierderii biodiversitatii, dupa deteriorarea habitatelor.

Se estimeaza ca 10-15 % din speciile alogene identificate in Europa au provocat si au contribuit la extinderea unor daune de mediu, economice si/sau sociale. Specii precum Heracleum mantegazzianum, racul de California (Pacifastacus leniusculus), midiile-zebra si bizamul au efecte asupra sanatatii umane, provoaca daune semnificative pentru silvicultura, culturi si pescuit si congestioneaza caile navigabile.

De exemplu, troscotul japonez impiedica dezvoltarea altor plante, elimina plantele indigene si aduce daune grave infrastructurilor, cu implicatii economice enorme. Studiile au aratat ca in Anglia, Scotia si Tara Galilor, doar aceasta planta provoaca in fiecare an pagube de 205 milioane euro.

EASIN, reteaua europeana de informare cu privire la speciile alogene, a lansat serviciul stiintific intern al Comisiei Europene – Centrul Comun de Cercetare (JRC) – care va formula un raspuns la problem le create de cele 16.000 de specii alogene raportate in prezent in intreaga Europa. Aceasta retea de informare – prima de acest tip din Europa – marcheaza o etapa importanta in combaterea amenintarii reprezentate de speciile alogene care devin invazive.

"Speciile alogene invazive cauzeaza probleme din ce in ce mai mari pentru resursele naturale, sanatatea si economia noastra. Aceasta amenintare decurge din specii alogene al caror numar este in crestere rapida intr-o lume din ce in ce mai interconectata. Reteaua EASIN ii va ajuta pe cetatenii europeni sa obtina informatii mai bune despre locurile in care s-au stabilit speciile alogene si despre cat de raspandite au devenit acestea – ceea ce va sprijini elaborarea de politici mai potrivite referitoare la acest subiect dificil", a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

EASIN faciliteaza cartografierea si clasificarea speciilor alogene prin indexarea datelor raportate din peste 40 de baze de date on-line. Prin internet, cu ajutorul unor functionalitati actualizate dinamic, utilizatorii pot vizualiza si cartografia distributia speciilor alogene in Europa. Ei pot sa le selecteze pe baza unor criterii care variaza de la mediul in care se gasesc (ecosisteme terestre, marine sau de apa dulce) si clasificarea lor biologica la caile pe care au fost introduse.

Reteaua are la baza un catalog care contine in prezent peste 16.000 de specii. Acest inventar al tuturor speciilor alogene raportate in Europa a fost produs prin compilarea, verificarea si standardizarea informatiilor disponibile online si in literatura de specialitate. In urmatorii ani vor fi inclusi si alti furnizori de date. Instrumentele si serviciile web ale EASIN respecta standarde si protocoale recunoscute la nivel international. Ele pot fi utilizate gratuit, cu mentiunea ca proprietatea datelor apartine surselor citate corespunzator si consultabile prin intermediul linkurilor din EASIN.

Foto: lumeaanimalelor.scienceline.ro

Cosmin Zaharia 

spot_img

Ultimele știri