Peste 100 de specii noi de insecte, descoperite pe o insulă indoneziană

Peste o sută de specii de insecte aparținând grupului gărgărițelor au fost descoperite pe o insulă indoneziană.

Trigonopterus yoda, gândac denumit după personajul din Star Wars / ©Alexander Riedel

Cele 103 specii de insecte din genul Trigonopterus au fost găsite în păduri tropicale îndepărtate de pe insula Sulawesi. Cercetătorii au numit insectele după personaje din Star Wars și Asterix & Obelix. Altele au fost denumite după oameni de știință, inclusiv Charles Darwin, și pionieri ai cercetărilor în domeniul ADN-ului, Francis Crick și James Watson.

Insectele au o lungime de doar câțiva milimetri. Un singur membru al grupului a fost găsit în trecut pe insula Sulawesi. Insula adăpostește o biodiversitate bogată în pădurile sale tropicale, însă o mare parte din ele au fost tăiate.

Ceretătorii spun că ar putea exista mai multe specii nedescoperite de insecte pe insulă.

„Studiul nostru nu este încă complet și este posibil să fie doar începutul descoperirilor. Sulawesi este complexă din punct de vedere geologic și multe zone nu au fost căutate niciodată pentru acești mici gîndaci.”, a declarat Raden Pramesa Narakusumo, de la Museum Zoologicum Bogoriense, din cadrul Centrului Indonezian de Cercetări Biologice.

Conform cercetătorilor, dovezile indică mii de specii de insecte nedescrise care locuiesc pe insulă. Însă această descoperire nu schimbă situația declinului dramatic al populațiilor de insecte.

„Declinul insectelor de care discutăm în Europa este cauzat în mare parte de agricultura intensivă și pesticide. În timp ce bogăția biodiversității insectelor din tropice este amenințată de distrugerea pădurilor tropicale.”, a explicat Alexander Riedel de la Muzeul de Istorie Naturală Karlsruhe, Germania, și co-autor al studiului.

La nivel global, peste 1 milion de specii de insecte au fost identificate până în prezent. Peste 40% dintre speciile de insecte sunt în declin și o treime sunt în pericol de dispariție, rata de extincție fiind de opt ori mai mare decât în cazul mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Masa totală a insectelor scade cu 2.5% pe an, sugerând că acestea ar putea dispărea în decursul unui secol.

spot_img

Ultimele știri