Spatiul verde devine gri

Text de Loredana Pana

Putinele spatii verzi care au mai ramas printre blocuri ar putea sa dispara daca Ordonanta nr. 114/2007 este suspendata. ONGurile fac petitii de protest si aduna semnaturi de la cetateni. Ministerul Mediului si-a exprimat sustinerea ordonantei, cu conditia modificarii cadrului legislativ. Verdictul final ramane in mainile parlamentarilor care amana decizia la infinit.

Votul pentru trecerea ordonantei prin parlament se amana din cauza presiunilor care vin din zona imobiliarelor, iar constructiile cu destinatia de utilitate publica, de care autoritatile locale se plang ca nu vor mai putea sa le faca, sunt doar paravan pentru construirea de hoteluri, malluri sau blocuri-turn, spun ONG-istii.

„Exista presiuni foarte mari din partea zonei imobiliare. Sunt oameni carora li s-au retrocedat terenuri in parcuri si care vor sa construiasca, iar ordonanta asta nu-i lasa. Parlamentul este, mai ales acum dupa votul uninominal, foarte sensibil la solicitarile autoritatilor locale, iar acestea sunt foarte sensibile la dezvoltatorii cu care au lucrat de cativa ani“, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
 
Argumente contra ordonantei …

Odonantei 114/2007 i s-a gasit neajunsul cum ca ar impiedica realizarea parcarilor dintre blocuri, largirea unor sosele pentru fluidizarea traficului si ca ar opri constructiile pe spatiile verzi private, incalcandu-se astfel dreptul constitutional la proprietatea privata.

„Ne dorim sa avem act normativ corect, aplicabil, care sa protejeze mediul in primul rand, dar care sa permita si dezvoltarea comunitatilor locale. Ai un procent de 15% construibil pe un spatiu verde privat, dar, in conditiile actuale, ordonanta nu permite nici acest lucru. Interzicand definitiv constructiile, nici amenajarea parcurilor nu se poate face, ceea ce reprezinta o problema pentru autoritatile locale, care vor sa reamenejeze parcurile, sa le modernizeze, sa introduca iluminat public“, a declarat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

… Si replica

Mircea Toma, presedintele Organizatiei Salvati Vama Veche, sustine ca nu exista argumente solide care sa sustina respingerea Legii spatiilor verzi, ci numai presiuni ale dezvoltatorilor imobiliari.
 
„La discutia care a avut loc in cadrul Comisiei de Dezvoltare am inregistrat doua argumente importiva ordonantei, si anume blocarea constructiilor pe izlazuri si blocarea construirii de toalete in curtile oamenilor, lucruri care, in fapt, nu fac subiectul legii. Asta vorbeste despre lipsa de argumente. Presiunea vine din partea dezvoltatorilor imobiliari. Trebuie sa le atragem atentia cetatenilor, care, din pacate, nu sunt foarte pe faza. Tentatia celor care vor respingerea ordonantei este de a transforma aceste orase in cavouri“, a subliniat Mircea Toma.
 
Spatiile construibile pentru a realiza parcari au disparut pentru ca autoritatile au dat aprobari pentru constructii de case, de blocuri, malluri etc. si nu au fost prevazute rezerve teritoriale pentru acest tip de constructii utilitare. Exista varianta sa se faca parcari subterane, tehnologie este, dar sunt mai scumpe. Este mult mai usor sa tai un spatiu verde, povesteste Liana Buzea, presedintele Asociatiei EcoAssit.

ONG-istii sustin ca largirea soselelor nu este solutia cea mai buna pentru fluidizarea traficului, iar autoritatile ar trebui sa mearga pe promovarea transportului alternativ, precum bicicletele, si a transportului public.

„In strainatate esti ridicol daca vorbesti despre taierea unui spatiu verde pentru a face loc parcarilor. La noi esti ridicol daca vorbesti despre calmarea traficului. Afara se merge pe scumpirea parcarilor, se pun taxe pe accesul cu autoturismul in centru, se reduc suprafetele carosabile, cumva se inhiba folosirea masinii personale si se incurajeaza utilizarea transportului in comun“, marturiseste presedintele EcoAssist.

Proprietatea, reinterpretata

Pentru constructiile pe spatiile verzi private ONG-istii sustin ca nu trebuie sa se construiasca mai mult decat este permis in Planul Urbanistic General.

„Proprietatea privata este interpretata prea liber. Nu pot sa dau foc zilnic unui cauciuc, doar ca o fac pe proprietatea mea. Tot ce fac eu ii afecteaza si pe cei din jur pentru ca traim intr-un oras. Daca ai o propritate privata in oras, asta nu inseamna ca poti sa faci absolut ce vrei cu ea“, a declarat Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele asociatiei Eco-Civica.

Primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, a demarat o campanie publica pentru salvarea spatiilor verzi. Chiliman a organizat si dezbateri publice legate de asaltul „rechinilor imobiliari“ asupra locurilor verzi, fiind printre putinii edili care iau partea ONG-istilor.

„La nivelul sectorului 1, aceasta ordonanta a permis salvarea de la distrugere a peste 150 de spatii verzi in 2008. Practic, anul trecut am avut 150 de certificate de urbanism pe care le-am respins pentru ca era interzis, conform OUG 114, sa se construiasca pe spatile verzi. Ministerul trebuie sa lupte pentru mentinerea acesteia si spun asta pentru ca se pare ca ministrul mediului si cei din minister nu sunt in stare sa reziste presiunilor de partid“, a aratat Andrei Chiliman.
 

spot_img

Ultimele știri