Spania redeschide o mină vinovată pentru una dintre cele mai grave deversări din Europa

Guvernul Spaniei a anunțat redeschiderea unei mine controversate, care a provocat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din Spania, informează The Guardian.

Los Frailes, Aznalcóllar, Andalucía
Los Frailes, Aznalcóllar, Andalucía

Mina Los Frailes din Aznalcóllar, în apropierea Seviliei, își va relua operațiunile după 17 ani de la explozia lacului de decantare, care a dus la deversarea a cinci milioane de metri cubi de nămol toxic în râul Guadiamar. Deversarea a ocolit la milimetru una dintre cele mai importante zone umede ale Europei, iar operațiunea de curățare a costat 240 de milioane de Euro.

Guvernul regional din Andaluzia pretinde că redeschiderea minei va crea 450 de locuri de muncă într-o zonă cu una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Spania. Dar conservaționiștii susțin că, în graba de a face un anunț înainte de alegerile regionale de luna viitoare, guvernul a ignorat aspectele mediu.

Guvernul a acordat contractul unui consorțiu condus de Grupo México, o companie care a fost obligată să plătească 150 de milioane de dolari în taxe  de curățare, în urma unui accident care a avut loc anul trecut în august la Buenavista, mina pe care compania o deține în nord-vestul statului Sonora, din Mexic.

Aproximativ 22.000 de oameni au rămas fără apă curată, după ce o întindere de 160 de kilometri a râului Sonora a fost contaminată cu 42 de milioane de litri de acid sulfuric.

Oficialii spanioli insistă că Grupo México a garantat că activitățile lor miniere de la Aznalcóllar nu vor afecta zonele protejate și că zona va fi, în cele din urmă, readusă la starea inițială.

„Echipa noastră a lucrat fără încetare pentru mai mult de un an, ca să prezinte cel mai bun proiect, cu cele mai mari garanții de mediu”, a declarat Grupo México-Minorbis. „În cadrul acestui proiect, conceput ca un etalon în mineritul la nivel mondial, am analizat fiecare provocare de mediu și am transformat-o într-o soluție inovatoare. Printr-un model `balon` de minerit subteran, va fi eliminat impactul asupra mediului și peisajului”, spun reprezentanții companiei.

Dar grupurile ecologiste sunt îngrijorate că studiile de impact asupra mediului au fost trecute cu vederea de către partidul socialist PSOE, care susține beneficiile economice în încercarea de a câștiga voturi.

„Din moment ce Susana Díaz [președinta Andaluziei, n.r.] a anunțat alegeri anticipate în luna ianuarie, politicienii din Ministerul Economiei au exercitat presiuni asupra comitetului tehnic, ca aceștia să ia o decizie cât mai curând posibil, astfel încât anunțul să poată fi făcut în timpul campaniei electorale”, au declarat reprezentanți ai grupul de mediu Ecologists in Action.

Ecologists in Action își exprimă neîncrederea absolută în Grupo México  și în politica electroală a PSOE, bazată pe promisiuni false de angajare, fără garanții de mediu.„Încă o dată, se poate vedea că guvernul andaluzian nu a învățat nimic din dezastrul de la Aznalcóllar din 1998”, au mai spus aceștia.

Concesiunea minieră de 950 de hectare are o valoare estimată de 80 de milioane de minereu extractibil, care conține cupru, zinc și plumb. Dar minereul conține și elemente toxice, inclusiv arsenic, care, potrivit Senior Council for Scientific Research (CSIC) din Spania, a cauzat în urma accidentului contaminarea solului și a faunei sălbatice.

Printre victime s-au numărat 37 de tone de pești morți și o „moștenire” de cantități periculos de mari de metale grele în ficatul și în țesutul muscular al mai multor specii din lanțul alimentar.

Râul Guadiamar este principala sursă de apă pentru parcul național Doñana, un site al UNESCO World Heritage, care acum ar putea fi pus în pericol din nou.

„Redeschiderea minei Aznalcóllar e o veste proastă, o zi de doliu pentru mediul din Andaluzia”, a declarat Juan José Carmona Moreno, șeful programului Doñana de la WWF Spania. „Guvernul andaluzian a demonstrat că are foarte puțină sensibilitate față de mediu și o memorie chiar și mai scăzută. Suntem profund îngrijorați că gestionarea reziduurile și a apei contaminte lăsate de ultimul operator minier a fost lăsată pe mâna unei companii cu antecedente în contaminarea mediului. Vom munci pentru a ne asigura că mina nu devine din nou o amenințare pentru Doñana  și pentru cele câteva mii de păsări care vin din toată Europa să-și petreacă iarna în acest colț al Andaluziei”, mai spune el.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Tipul de baraj minier propus pentru Roșia Montană este un pericol pentru populație și mediu

ONU: În ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din conflictele interne au avut legătură cu exploatarea resurselor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri