Spania propune tranziția către 100% energie regenerabilă până în 2050

Spania a lansat un plan ambițios de tranziție la 100% energie regenerabilă până în 2050. De asemenea, vânzarea mașinilor cu benzină, diesel și hibride ar putea fi interzisă începând cu 2040.

În cadrul planului climatic este propusă și interzicerea acordării de noi licențe de exploatare a hidrocarburilor și fracking, iar o cincime din bugetul de stat va fi rezervată pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Guvernul a propus instalarea a cel puțin 3.000MV de capacitate solară și eoliană în fiecare an pentru următorii 10 ani. Dacă planul este aprobat, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse cu 90% față de nivelurile din 1990.

În cadrul proiectului de lege, vânzarea vehiculelor cu benzină, motorină și hibride va fi interzisă începând cu 2040.

O dată finalizată, legea climatică va avea nevoie de aprobare din partea parlamentului, unde partidul socialist al prim ministrului Pedro Sanchez deține mai puțin de o pătrime din scaune.

Christiana Figueres, fost secretar executiv al Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, a declarat că proiectul de lege este un exemplu excelent al Acordului de la Paris.

„Stabilește un obiectiv pe termen lung, oferă stimulente pentru dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse și se preocupă de o bună tranziție pentru forța de muncă.”

Proiectul de lege propune crearea unor contracte de „tranziție justă” care vor duce la închiderea majorității minelor de cărbune spaniole în schimbul unor scheme de pensionare aticipată, recalificare în sectorul energiei verzi și măsuri de reabilitare a mediului înconjurător.

Green Report Shop Transport ECO

Eficiența energetică va fi îmbunătățită cu 35% în decurs de 11 ani, iar guvernele și autoritățile din sectorul public vor putea închiria doar clădiri care au consum de energie aproape egal cu zero.

Sub legea climatică actuală, Spania are în plan reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 20% sub nivelurile din 1990, până în 2030.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri