Sorgul dulce, solutia pentru biocombustibil inteligent

O planta asemanatoare porumbului, care poate creste cat un elefant pe unele dintre cele mai aride terenuri ale Pamantului, ar putea constitui solutia pentru un biocombustibil „inteligent”, care nu va afecta productia de cereale din lume, arata un expert in agricultura, citat de Reuters.

Sorgul dulce, folosit in Statele Unite in special pentru hrana animalelor, poate fi transformat in etanol fara a distruge culturile de grane, pentru ca planta creste peste acestea, arata expertul Mark Winslow.

Spre deosebire de etanolul din porumb, in productia caruia se utilizeaza mai multa energie decat ofera ca produs finit, sorgul dulce produce opt unitati de combustibil pentru fiecare unitate de combustibil folosita pentru productia etanolului in tarile in curs de dezvoltare, mai arata Winslow.

Chiar si in Statele Unite, unde productia foloseste mai mult combustibil, etanolul din sorg dulce va da de patru ori mai multa energie decat etanolul din porumb, spune expertul de la Institutul de Cercetare a Culturilor in Zonele Semi-Aride.

Utilizarea etanolului din porumb creste cererea de porumb pe pietele internationale si reduce furnizarea de grane pentru hrana, lucru care nu se va intampla cu sorgul dulce.

„Sorgul nu este comercializat la nivel international, este cultivat si consumat la nivel local, in zonele aride ale lumii”, a declarat Winslow.

Institutul este o organizatie non-profit si non-guvernamentala care face cercetare in agricultura, concentrandu-se pe „culturi inteligente” si producerea unor sisteme care sa-i ajute pe fermierii din zonele aride sa cultive grane fara a afecta mediul.

Institutul de cercetare face echipa cu compania Tata din India pentru o distilerie care produce peste 40 tone de etanol zilnic din sorg dulce cultivat la nivel local.

Fermierii care cultiva aceasta planta o pot folosi pentru hrana proprie, transformand-o in paine, dar si pentru animale, iar in acelasi timp vand lichidul din plante distileriei.

Culturile pot supravietui fara sistem de irigare, dar tolereaza si inundatiile si chiar salinitatea, mai spune expertul. Pentru ca sorgul creste in zonele aride, nu ameninta padurile tropicale, cum se intampla cu palmierii si trestia de zahar.

Pentru ca se cultiva in zonele sarace ale lumii ca Asia si Africa, planta are potentialul de a pastra resursele limitate din aceste parti sigure si nu sa trimita culturile in tarile producatoare de ulei.

Statele Unite, cel mai mare producator de sorg din lume, va organiza in acest an o conferinta pe tema folosirii sorgului pentru producerea de biocombustibil. Alte tari care exploreaza aceasta posibilitate sunt Mexicul, Kenia, Nigeria, Mali, Mozambic, Uganda, China, Filipine si Indonezia.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri