Somonul modificat genetic ar putea ajunge pe farfuriile americanilor

Autoritatile de sanatate publica din SUA urmeaza sa stabileasca daca pestele modificat genetic poate fi consumat in siguranta, decizie care ar putea aduce primul animal modificat genetic in farfuriile americanilor.

Somonul, produs de compania de biotehnologie Aqua Bounty Technologies, este ”programat” sa creasca de doua ori mai repede decat ruda sa nemodificata genetic, somonul de Atlantic. Potrivit companiei, solutia ar putea dezvolta masiv sectorul de pescuit al SUA si ar reduce impactul negativ asupra mediului.

Insa expertii in siguranta hranei sunt ingrijorati de perpectiva in care adoptarea ingineriei genetice ar conduce la o si mai mare dezvoltare a agriculturii industriale si la o posibila invazie a pestilor modificati genetic in salbaticie. Totodata, mai spun acestia, nici efectele secundare ale consumului unor astfel de pesti nu se cunosc.

„Practic, pestii sunt tratati cu hormoni de crestere permanenta pentru ca acestia sa se dezvolte mai rapid si mai mult pentru a fi vanduti mai bine”, a declarat Jaydee Hanson, analist la organizatia Center for Food Safety.

In prezent, Aqua Bounty Technologies, companie de biotehnologie din Massachusetts, asteapta aprobare de la Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) pentru a-si vinde somonul modificat genetic, denumit AquAdvantage, crescatorilor de peste din toata lumea.

„Acesta ramane tot un somon de Atlantic. Cand privesti pestele este imposibil sa detectezi o diferenta”, a declarat Ronald Stotish, director executiv al Aqua Bounty.

”Gust grozav” produs in laborator

Stotish spune ca firma sa a analizat somonul pe care il produce si nu a descoperit nicio diferenta de gust fata de pestele original. „Am mancat astfel de peste si are un gust grozav”, a spus Stotish.

Pe baza unei tehnologie dezvoltata de cercetatorii canadieni, pestele AquAdvantage creste la marimea sa maxima in mai putin de 250 de zile, comparativ cu intervalul de 400 de zile necesar somonilor nemodificati genetic.

Insa grupurile ecologiste argumenteaza ca se cunoc prea putine informatii despre pericolele consumarii acestui peste, cum ar fi alergii sau posibile probleme digestive.

Pana in 1800, somonul de Atlantic abunda in raurile din nord-vestul SUA, insa din cauza pescuitului excecisv, in prezent, mare parte din somonul consumat in SUA se importa. In 2009, statul american a cheltuit circa 1,4 miliarde de dolari pe importurile de somon din Chile, Canada, Norvegia si alte regiuni.

Reprezentantii Aqua Bounty spun ca pestele lor poate ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra populatiilor de somon din salbaticie si la diminuarea importurilor scumpe.

spot_img

Ultimele știri