Administratia publica locala a orasului Ludus a decis sa scape de mirosul emanat de fermentatia namolului care este depus de fabrica de zahar din localitate in raul Mures, in apropierea drumului european E 60. Potrivit viceprimarului Ludusului, Ciprian Turdean, desi mirosul neplacut nu produce efecte grave, acesta deranjeaza in special vara, cand e foarte cald.
"Nu e o problema de poluare (…) Singurul impediment este mirosul care a ajuns sa fie o stampila, un brand negativ pentru orasul Ludus", a spus Turdean. Pentru diminuarea mirosului s-a luat in discutie varianta plantarii trestiei de zahar pe aceasta suprafata, de peste 1 hectar, care sa consume mai repede substanta organica si sa grabeasca fermentarea.
Seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a aratat, la randul sau, ca in bratul mort al raului Mures se depoziteaza, cu autorizatie de mediu, namolurile care rezulta din spalarea si pregatirea sfeclei de zahar pentru a intra in procesul de productie.
"Cand s-a conceput acest lucru, s-a dorit o reconstructie ecologica a zonei, umplerea acelor albii parasite cu acest pamant si redarea lor circuitului agricol. Chiar s-a reusit pe o portiune destul de mare redarea in circuitul agricol, cu un pamant foarte bun, cu continut mare de humus. Exista insa si un neajuns, pentru ca in campania de prelucrare a sfeclei de zahar, care nu dureaza mai mult de trei saptamani, namolul evacuat de fabrica de zahar incepe sa fermenteze, iar din fermentarea lui, care dureaza un an, un an si jumatate, se degaja un miros neplacut", a precizat Danut Stefanescu.
Foto: directiaapelormures.ro