Avionul fără carburant, Solar Impulse 2, a decolat de la Chongqing, din partea vestic-centrală a Chinei, și se îndreaptă spre est, la Nanjing, informează bbc.com. Solar impulse 2 se află acum în cea de-a șasea etapă a traseului prin care avionul încearcă să facă înconjurul lumii doar pe bază de energie solară. Călătoria a început pe 9 martie, în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi.
Solar Impulse trebuia să rămână doar câteva ore în Chongqing, unde a sosit de la Myanmar (Burma), dar, din cauza vremii nefavorabile, a staționat timp de trei săptămâni.
Acum, cei doi piloți cred că vremea va fi bună cât timp străbat ei drumul spre Nanjing. După ce ajung în estul Chinei, au de trecut prin cea mai mare provocare de până acum: o traversare de cinci zile și cinci nopți către Hawaii.
Solar Impulse a părăsit Chongqing International Airport marți la șase dimineața, ora locală. Președintele de proiect, Bertrand Piccards, se află din nou la controlul aeronavei cu un singur loc. Acesta face schimb de ture cu CEO-ul Andre Borschberg. Dar cum Borschberg vrea să facă etapa spre Hawaii, Piccard a ales să facă ambele etape din China. El a adus avionul de la Mandalay, Myanmar până la Chongqing, iar acum zboară încă 1.200 de kilometri până la Nanjing. Zborul ăsta ar trebui să dureze în jur de 17 ore.
Odată ajunsă în Nanjing, echipa de zbor va rămâne acolo cel puțin zece zile, ca să verifice cu atenție aeronava și să parcurgă un program de training înainte de a porni în prima etapă care presupune traversarea Pacificului.
După cele zece zile de pregătire, explică Raymond Clerc, directorul misiunii, s-ar putea să fie nevoiți să mai aștepte, în funcție de vreme: poate trei zile, poate trei săptămâni. Etapa asta spre Hawaii e cea mai importantă și e foarte complexă. Ar putea dura cinci zile și cinci nopți.
Nanjing se află la 200 de kilometri de coasta chineză, foarte aproape de Shanghai. Prima etapă de traversare a Pacificului va acoperi o distanță de peste 8.000 de kilometri.
Până acum, Solar Impulse a stabilit două recorduri mondiale pentru zborul alimentat cu energie solară, condus de om. Primul e pentru cea mai lungă distanță parcursă într-o singură călătorie – e vorba de cei 1.468 de kilometri de la Muscat, Oman, la Ahmedabad, India. Al doilea record a fost stabilit pentru viteza de sol de 117 de noduri (216 kilometri pe oră), pe traseul de la Varanasi, India, la Mandalay, Myanmar.
Niciun avion alimentat cu energie solară nu a mai zburat vreodată în jurul lumii.
Mai citește și: