Soia modificata genetic pe 290 de hectare in Bihor

O noua cultura de soia modificata genetic a fost descoperita in judetul Bihor, informeaza printr-un comunicat de presa Greenpeace. Organizatia cere Garzii Nationale de Mediu sa distruga imediat soia MG, cultivata pe 290 de hectare, avertizand, din nou, asupra pericolului OMG asupra mediului si sanatatii oamenilor.

Fermierii au obiceiul sa pastreze seminte din recolta proprie pentru a le insamanta urmatorul an. Utilajele agricole de insamantat si de recoltat, dar si mijloacele de transport pentru seminte amesteca inevitabil semintele MG cu cele non MG si contamineaza mediul. Nu exista spatii de stocare si linii de procesare separate pentru plantele MG si acestea pot contamina alimentele, avertizeaza Greenpeace.

"Acest nou caz de cultivare ilegala cu soia modificata genetic demonstreaza ca organismele modificate genetic nu pot fi tinute sub control. Coexistenta plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic este un mit! Domnul Ministru Attila Korodi trebuie sa interzica imediat importul si cultivarea OMG pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor", a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Cultura de soia MG este cel de-al 17-lea caz de cultivare ilegala cu plante modificate genetic, investigate de Greenpeace intre 2005 si 2007 si cel de-al 143-lea caz de contaminare din lume din perioada 1996 – 2006.

Organziatia internationala atrage atentia si asupra unui pericol si mai mare – porumbul MG MON810, produs de compania americana Monsanto si permis ilegal pentru cultivare de Ministerul Agriculturii pe 332 de hectare in 6 judete, informeaza Greenpeace.

Spre deosebire de soia care poate fi impurificata doar prin metode mecanice, porumbul poate contamina culturile invecinate si prin transportarea polenului de catre insecte sau vant. "Ministerul Agriculturii este depasit de situatia culturilor ilegale si va fi tras la raspundere daca soia si porumbul MG vor ajunge in mancarea romanilor. Sa nu uitam ca vasta majoritate a romanilor respinge categoric alimentele MG", a incheiat Paun.

Garda de Mediu Bihor a amendat firma cu 100.000 de lei si au dispus distrugerea culturii prin tocare si incorporare in sol pana pe 20 octombrie,

Foto: fao.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri